+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új fejlesztések segítik a rekreációt
2021. szeptember 20. hétfő 17:31 - Hévíz
Új fejlesztések segítik a rekreációt
Pallóösvényt létesítettek és lombkorona sétányt építettek a hévízi véderdőben. A beruházás része a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának. A szakemberek célja, hogy bemutassák az egyedülálló erdő növény- és állatvilágát, emellett pedig rekreációs lehetőséget biztosítsanak a lakosoknak és a városba látogató vendégeknek. A 660 millió forintos projekt több partner összefogásával valósul meg.

A Hévízi tavat körülvevő erdőben eddig is volt lehetőség sétálni, felfedezni a növény- és állatvilágot. Most már azonban számos fejlesztés járul hozzá az aktív pihenéshez. Az alsó véderdő lápos területére egy pallóösvényt építettek a szakemberek, ennek segítségével biztonsággal bejárható a helyszín. Kiszélesítették az északi kifolyó medrét, sőt kisebb kanyarulatokat is kialakítottak, hogy az ide látogatók jobban megfigyelhessék a jellegzetes, fás-lápos terület élővilágát.

"A területre jellemző növényfajok közül ki kell emelni azt az égerest, ami az erdőt nagy mértékben borítja, illetve a vízközeli lágyszárú növényeket, amik itt mellettem is láthatók. Ezek az utóbbi időszakban betelepítésre kerültek, hogy az állományukat növeljük. A növény- és az állatvilág megismerésére információs táblákat alkalmazunk.” - tájékoztatott Németh György, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház műszaki és üzemeltetési vezetője.

A beruházás része a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának, amelyben több konzorciumi partner vesz részt. A felső véderdő legnagyobb attrakciója a lombkorona sétány. Ez a tájba illeszkedő szerkezet lehetőséget biztosít arra, hogy madártávlatból vegyék szemügyre a látogatók a növény- és állatvilágot. A sétány jelenleg még nem látogatható, a szakemberek az engedélyeztetési folyamat lezárására várnak. Az épített projektelemek mellett a pályázat részét képezi a faültetés is.

„Alapjában véve a projektnek a része volt az erdőrekonstrukció, aminek kapcsán körülbelül 14 ezer fa került ültetésre, facsemete. Annak az eredményét tekintve most már vannak tapasztalataink, és azt tudjuk mondani gyakorlatilag, hogy elég jó megeredési valószínűséggel sikerült ezeket a fákat felnevelgetni. Többnyire őshonos, igazából őshonos fákról beszélünk, ide való kőris, éger, illetve tölgyfát szerettünk volna előtérbe helyezni.” - tette hozzá a szakember.

A tó közvetlen környezetében lévő véderdőben nagyjából 30-35 évesek a  fák. Ezek nem számítanak idősnek, viszont mivel egykorúak, így egyszerre érik majd el a várható legmagasabb biológiai korukat. Éppen ezért fontos, hogy fiatal csemeték kerüljenek a kialakított lékekbe. A 660 millió forintos projekt az eredeti tervek szerint ősszel zárulhat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus