+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újra szobor díszíti a Ranoldert
2017. december 15. péntek 11:38 - Keszthely
Újra szobor díszíti a Ranoldert
Közel hetven év után újra szobor díszíti a Ranolder iskola homlokzatát. A magyar szent koronát a fején viselő Szűz Mária ábrázolást Túri Török Tibor készítette. Az alkotást daru segítségével emelték a helyére a szakemberek.

1872-ben, a Ranolder iskola építésekor egy Szűz Mária szobrot helyeztek el az épület tetején. Ez a szobor az 1948-as államosítás során lekerült az épület tetejéről, majd a Magyarok Nagyasszony plébánia udvarán kapott helyet. Az épület felújítása során az oktatási intézmény vezetése fontosnak tartotta, hogy a ma is meglévő talapzatra ismét szobor kerüljön. Túri Török Tibor, keszthelyi alkotó különleges technikával készítette el a közel ember nagyságú madonnát.  

„Ami kemencében ez készül, abból az országban kevés van, mert ezt a keménységet, ezt a kültéri szilárdságot csak ilyen hőfokon lehet elérni. A színeket az igazgató úr választotta, és Soós úr, a kivitelező. Ők ilyen terrakottára kérték, ilyen cserépszínre, ami valóban egy natúr színt ad neki. Föltettük a fejéra a szent koronát. Én bízom benne, hogy sokáig kémleli a Balatont.” - mondta az alkotó.

A szakemberek egy daru segítségével emelték fel a több, mint egy mázsás darabokat a 18 méter magas épület tetejére. A talapzatra gyorsan szilárduló ragasztóval rögzítették az első darabot, majd erre került a szobor teste. A fejrészt daruval emelték a helyére, majd ezt is rögzítették a szakemberek. A spanyol művészkerámiából készült Szűz Mária nem csak az épület régi fényét adta vissza, de az itt folyó munka szellemiségét is tükrözi.

„Ez nem csak egy dísz szobor tulajdonképpen, hanem már nyilván a felállításakor is az által, hogy a Szűzanyát, égi édesanyánkat választották az építők, ezáltal az iskolának a szellemiségét is egyrészt világgá kürtölték, másrészt meg valahogy így kérték a Szűzanya közbenjárását az itt tanulókért.” - tájékoztatott Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A szoborra a felhelyezés után még több órás utómunka várt, amellyel eltűntették a ragasztás nyomait és egységessé tették a három darabból álló madonnát. Túri Török Tibor alkotását bárki megtekintheti, aki felnéz a 18 méter magas épület tetejére.     

Regman Karola - Keszthelyi TV          

                

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A vállalkozások továbbra is szállíthatják a hulladékot a KETÉH telepre.
 
Keszthely polgármestere 100 darab mosható maszkot vett át kedden délelőtt a Krokker házaspártól.
 
A koronavírus miatt a Balatoni Múzeum határozatlan időre bezárja összes kiállítását.
 
Az intézkedések első ütemeként számos fejlesztést és beszerzést is későbbre halaszt a város.
 
A pedagógusoktól és a szülőktől is nagy erőfeszítést kíván az otthoni tanulás.
 
Hogyan telik az idő a házi karanténban? Egy balatonszentgyörgyi család mindennapjaiba tekinthetünk bele.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó