+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Akár 2,5 millió fenyőt értékesíthetnek hazánkban Karácsonykor
2017. december 20. szerda 16:25 - Keszthely
Akár 2,5 millió fenyőt értékesíthetnek hazánkban Karácsonykor
Többségében nem változtak a fenyőfa árak a tavalyi évhez képest. A héten megindult a nagyobb érdeklődés a karácsonyfák iránt. A vágottfenyő mellett továbbra is népszerűek a frissen vágott tűlevelűek. Keszthelyen és környékén akár már 7500 forintért is lehet kapni nordmannfenyőt, a fővárosban egy ugyanilyen fa ára, akár a duplája is lehet.

Egy méretes fenyőt vásárolta Gerencsér László. A keszthelyi férfi elsősorban a lucfenyőhöz ragaszkodik. 3500 forintért vette ezt a tűlevelűt. Minden évben meghatározott szempontok alapján választ: „Az illata, aztán, hogy ez a fa végig szabályos legyen, dús legyen, ne lehessen keresztül látni egy fenyőn – nekünk egy alapvető szempont volt.” 

A keszthelyi piacon és a város más pontjain is kevesebb fenyőárussal találkozni. Azt mondják, sok termelő nem tudta tavaly eladni a fáit, ezért ideén nem vállaltak kockázatot. Az itt árusító egyedüli őstermelőnél nem változtak az árak az elmúlt évhez képest: a luc métere 1000, az ezüsté 3000, míg a nordmannfenyőé 4000 forint.

„Vegyes az érdeklődés, a lucfenyő iránt a legnagyobba z érdeklődés, amiből sajnos hiány van. A nordmann is népszerű, talán az ezüst, ami…azt is keresik, de nem annyira” - nyilatkozta Horváth Rudolf, aki Miklósfáról hozta a fákat. 

Sok ezüstfenyőt csomagolnak a várvölgyi ültetvényen. Itt pedig az tendencia, hogy ezt a fajtát viszik jobban. Ebben közrejátszik, hogy darabra, nyomottabb áron - 2500 forintért - értékesítik ezt a tűlevelűt, a nordmannfenyő darabja pedig 7500 forintba kerül.

„Az idei évben mi darabra adjuk a fát és nem méretre, tehát talán ár-érték arányban is jobba z ezüst az idén és ennek fejében többet is visznek" - mondta el televíziónknak Németh Péter. 

A tíz éves ültetvényen több ezer fa közül lehet választani, melyeket frissen vágnak ki, így tartósabb lesz a karácsonyfa. A Magyar Díszkertészek Szövetségének adatai szerint Karácsonyra mintegy 400-500 hektáron termesztett fenyőfát adnak el Magyarországon évente, amelyet 5-10 évig nevelnek főként Zala, Vas és Somogy megyében; a karácsonyra értékesített 2 -2,5 millió fenyőből az import mennyisége 1 millió körüli, a termelők azonban 600-700 ezer darabot exportálnak is, az árak idén többségében nem változtak a tavalyihoz képest. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus