+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Festményeken megelevenedő élet
2018. február 7. szerda 14:55 - Keszthely
Festményeken megelevenedő élet
Először mutatkozik be lakóhelyén a nagyközönség előtt Tóth Tamás. A Restart című tárlaton 29 képet láthatnak az érdeklődők, az alkotások által azonban bepillanthatnak a művész nehézségekkel tarkított életébe. A képek ugyanakkor görbe tükröt is tartanak a világban tapasztalható jelenségeknek.

A társadalmi problémák a fő szervezőelvei Tóth Tamás festészetének. A Miskolcon született alkotó képeit ritkán láthatja kiállításon a nagyközönség, az alkotások többsége ugyanis magánkézben van. A művész 10 éve él Keszthelyen, festményeivel azonban most először találkozhatnak az érdeklődők a városban.

„Vannak ilyen élcelődő, poénos dolgok, amivel az imént is fotóztattam magam, meg vannak ilyen belső dolgok, ami belsőleg fogja meg az embert, például a hajózással, a magánnyal, nem tudom, hogy végignézte-e a képeket, meg vannak különböző absztrakt dolgok például itt mellettem. Egy nagyon kiváló emberről beszélünk most, aki ezt a kiállítást rendezte.” - mondta egy érdeklődő, Pasku Zoltán.

A tárlat képei minden esetben elgondolkodtatják a nézőket, a festmények ugyanakkor egyértelműen utalnak készítőjük gondolat- és érzésvilágára is. Tóth Tamás a festészet mellett számos kitérőt tett életében, és több olyan időszak is volt, amikor egyetlen kép sem került ki a kezei alól. A kiállításon látható 29 kép az elmúlt egy évben készült, és ezek is az alkotó megélt élményeit dolgozzák fel.

„Sokkal sterilebb volna valószínűleg a piktúrám, hogyha nem ezeknek a különböző élethelyzeteknek a megélését is nem tudnám mellé rendelni. Ezek a képek nem egyszerű látványról szólnak vagy a képi világ újraértelmezéséről, hanem valóban megélt élményeknek a valamilyen fajta vetületei.” - tájékoztatott a festőművész.

A kiállított képek alapján pontosan nyomon követhetőek a művész életének egyes periódusai és problémái. Az alkotások által sokszor realisztikus, máskor pedig absztrakt formában tart görbe tükröt a társadalom és az egyén számára egyaránt. Az alkotó által megfestett témák ugyan személyes eredetűek, a közönség a képek által mégis ráismerhet a saját, egyéni problémáira is. A kiállítás megnyitóján Tóth Tamást testvére méltatta.

„A művész egy remek ember, ahogy a párom szokott fogalmazni, igazi reneszánsz ember. Ami jellemző rá, hogy bármihez kezd a világban, mindent a tökélyre fejleszt, semmiben nem éri be félmegoldásokkal. Az, hogy most visszatért újra az eredeti szakmájához, elhivatottságához, az számunkra nagy öröm, és a világ számára egy nagyon fontos dolog lesz azt remélem.” - emelte ki Szakonyi Eszter, a művész testvére.

A kiállítás címválasztása is utal erre az újrakezdésre, a festészethez való visszatalálásra. A Restart című tárlat március 31-ig látható a Balatoni Múzeumban.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus