+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Maszkázás és asszonyfarsang
2018. február 14. szerda 09:34 - Keszthely
Maszkázás és asszonyfarsang
Húshagyókedd a farsangi időszak utolsó napja, a Nagyböjt kezdete. Ehhez a naphoz számos népszokás kapcsolódik Keszthely környékén is, ilyen például a maszkázás, a vénlánycsúfolás vagy az asszonyfarsang. Ezek a hagyományok ugyan már kihalóban vannak, a fánksütés azonban ma is nagy népszerűségnek örvend.

A Vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszak a karneválok, bálok, mulatságok ideje. Ilyenkor felnőttek és gyerekek egyaránt jelmezt öltenek, és vidám farsangi programokkal szórakoztatják egymást. Nagyon népszerű ilyenkor a fánk is, több településen tartanak fesztiválokat, ahol a hagyományos farsangi sütemény számos formáját meg lehet kóstolni. Húshagyókeddhez is több népszokás kapcsolódik, ilyen például Zala megyében a maszkázás.

„Ami itt Zalában elmaradhatatlan, az a fánk, hiszen a maszkázók ezt kapnak ajándékba az ő tevékenységükért. Van a maszkázóknál vagy egy hosszú bot vagy egy fakanál, és erre kell ráhúzni a fánkot. Ezért készítettek szinte minden háztartásban, minden családnál farsangkor fánkot. Ez összefügg az esti bálozással, hiszen az összegyűlt fánkot este a bálban, akár a kocsmában, akár valamelyik háznál vagy a hegyen, ha bált tartottak vagy csak egy ilyen táncos összejövetelt, akkor szokták elfogyasztani magát a fánkot.” - tájékoztatott Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A maszkázás szokása, ami a hagyományok szerint a felnőttek mulatsága volt, egyre inkább eltűnőben van, már csak néhány dél-zalai településen öltenek álarcot az emberek. Gyanó Szilvia hozzátette: ugyanígy eltűnt szokás a vénlánycsúfolás is, amikor a pártában maradt leányokat gúnyolták ki és sok esetben tuskót is állítottak az ajtajuk elé. Ma is élő hagyomány azonban Keszthely környékén az asszonyfarsang.   

„Az a lényege, hogy ide férfi nem mehet. Ide asszonyok mennek, tehát férjezett nők, és aztán ilyenkor – régen sem volt baj -  csak ez az egy nap volt, amikor a nők is kicsit berúghattak, kicsit többet felönthettek a garatra. Nem illett megszólni egymást. Nem szokták egyébként utána elmondani, hogy mi történt ezen a helyi mulatságon. Szoktak vinni magukkal, pogácsát, szalonnát, bort, pálinkát természetesen. Jót mulattak, jó nagyokat ugráltak, hogy olyan magasra nőjön majd a kender is. Hozzáütögették a farukat a hordóhoz vagy pedig meglovagolták azért, hogy jó legyen majd a bortermés.” - emelte ki a szakember.

A néprajzkutató felhívta a figyelmet arra, Keszthely környékén nincs adat sem kiszehordásról, sem pedig téltemetésről. Ezek a népszokások Pest és Nógrád megyéből kerülhettek Zala megyébe, csak úgy, mint a rönkhúzás vagy a tréfás állakodalom.

Regman Karola - Keszthelyi TV                 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus