+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem drágultak idén a fenyők
2020. december 17. csütörtök 18:30 - Keszthely, Cserszegtomaj
Nem drágultak idén a fenyők
Nem drágultak a fenyőfák jelentős mértékben az elmúlt évhez képest. Sokan már ezen a héten megvásárolják a fákat, de van olyan is, aki az utolsó pillanatra hagyja. Népszerű a vágott fenyő is, de a kivágás előtt álló példányokat is sokan keresik. Az őstermelők szerint a következő napokban lesz a nagy roham.

Már a Városi Piacon is válogathatnak az érdeklődők a különböző fenyőfák közül. Nagy az érdeklődés a leendő karácsonyfák iránt, melyek szinte már elengedhetetlenek az ünnepekhez. A kínálatban ezüst-, luc- és nordmann fenyők közül válogathatnak a vásárlók. Bangó Lászlóné is már most megvette a család fenyőfáját. Mint elmondta, minden évben december közepén vásárolja meg a fát, tavaly is a piacon választott.

„Én nordmann fenyőt választottam az az igazság, mert az idén nem leszünk itthon, vagy hát csak egy kicsit leszünk itthon karácsonykor, rövid ideig és nem akarom, hogy lehulljon. Mert én a hagyományosat szeretem, mert annak van igazi illata. Normandot választottam, 2 méteres, olyan kis karcsú kis fa és 7000 forint volt. Én szerintem ez árérték arányos.”  

Horváth Rudolf őstermelő Miklósfáról hozza a fáit. Több mint harminc éve foglalkozik fenyőkkel. Mint elmondta, tapasztalata szerint a nordmann fajtáját keresik a legtöbben, ezekből is az 1’80-kétméteres nagyságúakat. Az árak sem változtak jelentősen a tavalyiakhoz képest. A lucfenyő métere 2500, az ezüsté 3000, a nordmann fenyőé pedig 5000 forint. Az őstermelő szerint sokan ezen a hétvégén fogják megvásárolni a fájukat.

„Az embereknek olyan 30-40%-a veszi előre, a többi azért kivár a vásárlással. Inkább a karácsony előtt egy ilyen 4-5 nappal veszik. És akkor vannak utolsó naposok is, de az nem olyan jelentős.”

Györei Olga őstermelőt már november vége óta keresik fel a vásárlók, hogy megjelöljék a számukra leginkább tetsző fákat. Ezeket majd az utolsó pillanatokban fogják kivágni. Az őstermelő tapasztalata szerint a vásárlói szeretik, ha minél tovább marad lábon a fenyő, így később hullajtja le a leveleit. Ültetvényén különböző méretű luc- és ezüstfenyők vannak. Fajtáját tekintve ugyanolyan arányban keresik ezeket, a szimpatikus méretek azonban vegyesek. Az árak azonban itt sem változtak.

Mi hasonló áron értékesítünk, mint az elmúlt években. Igazán nem nagyon emeltünk az áron abból az apropóból, hogy nagyon sok a visszatérő vásárlónk és nem akarjuk feljebb vinni az árainkat.”

Az őstermelő darabáron értékesít, a lucfenyőket 3000, az ezüst fajtáját pedig 4000 forintért adja. A tapasztalatok szerint a fenyőfákat érdemes azonban időben kiválasztani, hogy mindenki elképzelése szerint találhassa meg a jövendőbeli karácsonyfáját.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár