+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Indokolt a gumiabroncsok cseréje
2020. november 10. kedd 19:05 - Keszthely
Indokolt a gumiabroncsok cseréje
A nyári hónapok után gyakran kerül szóba a gépjármű télre történő felkészítése. Ilyenkor nem csak az autó egyes rendszereit kell átnézni, hanem időben gondoskodni kell a téli gumi felszereléséről is. Azonban sokszor felmerül a kérdés, hogy mikor kell a gumiabroncsokat lecserélni.

Gumiszervizek, műhelyek jól ismert hangja sokszor hallható különösen a tavaszi és késő őszi időszakban, amikor az abroncs cseréje aktuálissá vált az időjárás miatt. Bár jogszabály nem írja elő Magyarországon, de a téli gumik használata egyre megszokottabbá válik. Tapasztalt autósok nagyon fontosnak tartják, az abroncsok időben való cseréjét is.

"Igen, fontosnak tartom .A közel 40 éves vezetői tapasztalatom- nagy részét hivatásos sofőrként teljesítettem-. Igen. A régi időkben nem volt erre lehetőség, de amióta népszerűek lettek a téli gumik,minden szezonváltáskor, amikor a hőmérséklet kezd csökkenni, már akkor fontos a megfelelő gumiknak a cseréje."- mondta el Kálóczi Zoltán.

A téli abroncsok mintázata, összetétele teljesen eltér a nyári abroncsétól. Ezért máshogyan is viselkedik az utakon.

"Bizony volt egy olyan esetünk, hogy a Rezi felé vezető úton a Zsiguli hátulja elhagyta az elejét. Sajnos. A havas úton. Akkor még nem rendelkeztünk megfelelő gumikkal, de most már igyekszünk ezeknek elébe menni."- mondta el intő példaként az autótulajdonos.

Cserép Ferenc, húsz éve dolgozik gumiszervizében. Azt mondja, bár egyre fegyelmezettebbek az emberek, de még sok autóst figyelmeztetni kell arra, hogy ne az utolsó pillanatra hagyja a gumicserére való bejelentkezést.  Novemberben sajnos már több napot is várni kell, mire időpontot kap az autótulajdonos. Ez pedig a baleset megelőzést tekintve nem jó.

"Mindenképpen ebben az időszakban a téli abroncsoknak a felszerelését javasoljuk,sőt már azt mondhatom, hogy az időjárás meg is kívánja. A nyári guminál a mostani nyálkás, ködös időszakban is fokozottan jelentkezik a megcsúszás veszély. Ugyanis ilyenkor hideg az aszfalt és párás, ez a nyári guminak egyáltalán nem jó."- figyelmeztet a szervíz tulajdonosa, Cserép Ferenc.

A szakember azt is megmutatta, hogy a kritikus 4 mm profilmélység felé közeledve célszerű lecserélni a korábban használt szettet. Négy évszakos gumiabroncs pedig csak annak ajánlott, aki keveset használja autóját. A biztonságos közlekedés érdekében érdemes tisztában lenni azzal, hogy mikor kell a téli gumit felrakni, de természetesen a gépjármű állapotára való odafigyelés ugyanolyan fontos, mint a gumik állapota. Mások és saját magunk életét védhetjük egy kis odafigyeléssel!

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A hétvégén már enyhülés várható , az Országos Meteorológiai Szolgálat napsütést jósol.
 
Szakmakamra egy pályázat kapcsán valósulhatott meg 15 tanuló és felkészítő tanáraik segítségével.
 
Különleges technikával hozzák helyre a sérült színeket valamint új festést és padlózatot is kap a terem.
 
A rumos-kakaós, mindenmentes édesség a laktózmentes kategóriában lett második helyezett.
 
A 2021.évi kalendárium is számos érdekességet kínál az olvasóknak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár