+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 20 éves lett a Kis-Balaton Ház
2020. augusztus 31. hétfő 11:22 - Zalavár
20 éves lett a Kis-Balaton Ház
20 éves lett a Kis-Balaton Ház. Az intézményben immáron két évtizede tekinthetik meg interaktív kiállításokon keresztül a látogatók a Kis-Balaton és Zalavár Vársziget múltját és jelenét. A jubileumi ünnepségen elhangzott, a Balaton nem létezne a mai formájában a Kis-Balaton nélkül.

Immáron 35 éve segíti a Kis-Balaton a Balaton vízminőségének javítását. A természetes szűrőrendszer a mai kor igényeinek megfelelően működhet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérnökeinek köszönhetően. Emellett a Kis-Balaton egyedülálló vizes élőhellyé is vált, melynek gazdag faunája vonzza a látogatókat. 2000-ben nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház Zalaváron a Várszigeten, ahol interaktív kiállítások mutatják be a természetvédelmi és védett értékeket. Ezek mellett a Vízvédelmi Rendszer működését, a vízminőségi különbségeket is megtekinthetik a látogatók.

A jubileumi ünnepségen a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kifejtette, a 20 év alatt több mint százezer  látogató tekintette meg a Kis-Balaton Házat. Elsődlegesen az volt az épülettel a céljuk, hogy a Vízügyi Igazgatóság munkásságát ismertethessék meg az érdeklődőkkel. Rengeteg kutatást végeznek ugyanis azért, hogy a Balaton vízminősége minél jobb legyen.

„Itt nagyon komoly laborvizsgálatokat mi nyomon követjük a Kis-Balatonnak a működését. És ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy az elmúlt évtizedekben több tízezer tonna lebegőanyagot és több ezer tonna foszfort és nitrogént tartott vissza a Kis-Balaton és ezektől a tápanyagoktól mentesítette a Balatont. Hogyha ez nem történt volna meg, akkor a Balatont nem lehetne ilyen módon üdülőtóként és fürdőtóként hasznosítani.” - mondta el Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója úgy fogalmazott, a Kis-Balaton a Balaton lelke. Sokan próbálják külön kezelni, de ez elképzelhetetlen. A természetes szűrőrendszer mentesíti ugyanis nagytestvérét a terheléstől, azonban rá is ugyanakkora figyelmet kell fordítani. Várhatóan két éven belül megkezdődik rekonstrukciója.

„Azt be kell, hogy valljuk, hogy a Kis-Balatonnál is elindultunk abba az irányba az elmúlt 20 évben, hogy nem költöttünk rá annyi pénzt, amennyit kellett volna, mert nem jelzett hibát a rendszer. De ez a hiba egyszer akkumulálódni fog és egyszerre fog nagyban jelentkezni, tehát azt azért el kellene kerülni. Tehát ezért nagy hangsúlyt adunk arra, ha meg is történik a Kis-Balaton rekonstrukciója azzal együtt határozzuk meg azokat a fenntartási feladatokat, amelyek nem lesznek látványosak, de hosszú időre stabilizálják a helyzetet. Mert ha nem csináljuk, akkor megint egy nagy beruházás jön és ezt azért szeretnénk elkerülni.” - ismertette Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

A Kis-Balaton rekonstrukciója mellett a 20 éves Ház is meg fog újulni. A jövőben várhatóan a kiállításon újabb elemeket láthatnak az érdeklődők a jövő kutatásairól.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus