Mandulás piskóta, bársonyos birs zselé, mogyoróolajos ropogós, narancsos mandula mousse és étcsokoládés bevonat. Így áll össze a 2020-as Magyarország Tortája, a Curiositas. Mellette a cukormentes változatot kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár, könnyű meggyes habkrém és tejszínes-zabpelyhes angolkrém alkotja. A versenynek idén is több célja volt.
„Egyrészt a magyar cukrászszakma tiszteleg ezzel Magyarország szimbolikus születésnapja előtt. De nem titkolt célja az is, hogy termékfejlesztésre inspirálja a cukrásztársadalmat hiszen minden versenynek és ennek is van inspiráló hatása. A cukrászok terméket fejlesztenek. Egymástól tanulnak, akár új ízeket kombinálnak és ez által minden évben új kiváló magyar sütemények kerülnek a cukrászdák kínálatába.” - ismertette Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője.
Az ország tortáit csak és kizárólag az eredeti recept és hozzávalók szerint lehet elkészíteni. Összetettebb technológia és magas minőségi alapanyagok szükségesek a tortákhoz. A sütemények minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak az elkészítési módok, addig csak a regisztrált tagok készíthetik. Keszthelyen a Korzó Caféban minden évben megsütik Magyarország Tortáit. Idén augusztus 19-től kínálják a vendégeknek. A cukrászda vezetőségének jó a tapasztalata, véleményük szerint a süteménynek mindig nagy népszerűsége van, főként az államalapítás ünnepén.
„Országos viszonylatban olyan reklámot kap évről évre ez a torta, hogy mindenkinek felkelti az érdeklődését, hiszen ezt hallja már hetek óta ebben az augusztusi időszakban. És lehet, hogy aki egész évben nem jár cukrászdába, ilyenkor, ha itt van, vagy éppen a városban él, akkor kíváncsiságból, mint ahogy a neve is Kíváncsiság ennek a tortának, bejön, megnézi, megkóstolja. Tehát ez mindenképpen érdekli nagyon az embereket akkor is, ha nem egy rendszeres cukrászdába járó emberről beszélünk.” - emelte ki Pliskó Józsefné a Korzó Café üzletvezetője.
Már az első napon nagy volt az érdeklődés a különleges torták iránt. Többen választották ezeket a kínálatból. Ez a pár is azért tért be a cukrászdába, hogy megízleljék az újdonságot. Véleményük szerint rétegenként érdemes kóstolni a Curiositast, melynek különleges ízkavalkádja van.
„Az ország tortát általában meg szoktuk kóstolni, ha nem is így augusztus 20-dika környékén, de évközben mindenképpen. Most meg amúgy is szerettünk volna valami nagyon finom sütit enni és már többször hallottam róla, hogy ez az új ország tortája. És hát a nevében is benne van, hogy kíváncsiság, hát akkor mi is meg szeretnénk kóstolni, de nagyon ízlik köszönjük szépen, nagyon finom.” - osztotta meg Mányáné Vigh Tünde.
A Korzó Caféban nem csak a hosszú hétvégén kóstolhatók meg Magyarország Tortái, egészen szeptember végéig minden nap megtalálható lesz a kínálatban. Ezt követően hétvégéken és ünnepnapokon választhatják ezeket a süteményeket is a vendégek.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV