+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A külváros egy festőművész szemén át
2020. július 14. kedd 14:16 - Balatongyörök
A külváros egy festőművész szemén át
Külvárosi tájak, egyszerű, hétköznapi emberek tárulnak az érdeklődők szeme elé Bács Emese kiállításán. A Györöki Nyári Tárlat idei első alkotójának nem csak a témái egyediek, hanem a technikája is. A festményeken számos tárgyat használ, fokozva ezzel az alkotások hatását. A megnyitón elhangzott, Bács Emese az eldobottból alkot a kívülállóknak emlékművet.

Különleges világba csöppen a néző a balatongyöröki művelődési házban. A közel másfél évtizedes múltra visszatekintő Györöki Nyári Tárlaton ezúttal Bács Emese alkotásai láthatóak. A festőművész képein a nagyváros arcai köszönnek vissza, ezek azonban nem az idealizált, mosolytól sugárzó emberek. A metró elgyötört utazói, a zenét hallgató, a világról tudomást sem vevő fiatal arca vagy egyszerűen a nyugalmat árasztó éjszakai nagyváros képe elevenedik meg. A kiállítást megnyitó Krajcsovics Éva úgy fogalmazott, a művésznek nagyon erős elköteleződése és mondanivalója van.

„Soha nem öncélú nála, hanem mindig valamiféle szolgálatnak rendeli alá. Itt például a külvárosi emberek, a külvárosok élete, a külvárosi embereknek ez a minimális élete, amit élnek, erről beszél, és olyan eszközökkel, ami tulajdonképpen az ő eldobott holmijukat építi be. Tehát tulajdonképpen az eldobottból csinál a kívülállóknak egy emlékművet.” - mondta a tárlatot megnyitó festőművész.

A képeknek nem csak a mondanivalója, hanem a technikája is rendkívül egyedi. Bács Emese nem csak festékkel dolgozik, hanem számos tárgyat – ruhaanyagokat, puzzle darabokat, régi fonalakat, műanyag játékokat – hasznosít újra. Ennek köszönhetően egy háromdimenziós kép tárul a látogató elé, amelynek köszönhetően az érdeklődők még jobban belekerülnek a festőművész világába. Bács Emese azt mondja, művészként nem célja a trendeket követni, ehelyett szeretné megmutatni azt a kort, amiben él.

„Nekem az a célom, hogy a mindennapokat kell, a mindennapi embert és a mostani kor emberét, problémáját és környezetét ábrázolni. Elképzelem, hogy ha már nem élek vagy eltelik több száz év, hogy akkor is időtálló legyen valami, hogy aktuális, hogy valamit eláruljon arról a korról.” - emelte ki Bács Emese, festőművész.

Bács Emese kiállításának megnyitójára nem csak Balatongyörökről, hanem a környező településekről is érkeztek érdeklődők. Többen voltak olyanok, akik a kezdetek óta követik a Györöki Nyári Tárlatot, ők azt mondták, ez a sorozat legkülönlegesebb kiállítása. Bács Emese tárlatát a Bertha Bulcsu Művelődési Házban lehet megtekinteni július 22-ig.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó