+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújult a zalavári plébánia épülete
2020. július 13. hétfő 16:40 - Zalavár
Megújult a zalavári plébánia épülete
A Magyar Falu Program támogatásából több mint 22 millió forintból újították meg a zalavári plébániát. A műemlék jellegű épület konyháját és fürdőjét rekonstruálták, valamint cserélték az ablakokat is. Kültéri javításokat is végeztek rajta, azonban nehezítette a munkát, hogy a műemlékvédelem miatt az eredetiekkel megegyező kiegészítőkkel kellett ezeket megvalósítani.

Megújult konyha a zalavári plébánián. Kicserélték a konyhabútort és a csapot is. Mindent helyi és környékbeli szakemberek segítségével valósíthattak meg. A munkálatoknak márciusban álltak neki, melyet határidőre tudtak befejezni. Az egyházközség nyújtotta be a pályázatot a Magyar Falu programra, melyet azonnal meg is nyertek. A felújítási munkákra 22 millió forintot költhettek el. 

„1846-ban építették ezt a plébániát. Ez a plébánia egy hagyományos, egy gótikus, tele gyönyörű ilyen felépített belső részekkel. Gyönyörű ablakkivágásokkal, mindennel, de annyira elavult már, hogy egyszerűen foglalkozni kellett vele. Már többször volt róla szó, hogy pénzt szerzünk ennek a felújítására. Nem sikerült, most a Magyar Kormány által meghirdetett faluprogram, annak is az egyházi oldali részéből sikerült egy olyan 22 millió forintot biztosítani, amely műemlékek esetében meghatározott célra lehet fordítani.” - mondta el Berkenyés István a Kaposvári Egyházmegye megbízottja.

A konyha mellett a fürdőszoba is teljesen fel lett újítva. Új csempét, bojlert, zuhanyzót kapott a helyiség és a vizes blokkok is ki lettek cserélve. Az intézmény udvarán nyári táborokat is rendeznek, így férfi és női mosdót is külön alakítottak ki. Az épület belső terén kívül a külső helyszínen is végeztek munkálatokat. Többek között megújult a külső homlokzat is, valamint korszerűbbre cserélték a csatornákat is. Az épületen a külső ablakokat is kicserélték, azonban az eredetiekkel megegyező vasalatokkal kellett ezeket megvalósítaniuk a műemlékvédelem miatt. Ugyanezért a kőből készült lépcsőket is csak csiszolták a szakemberek, hogy az épület megőrizze eredeti kinézetét.

„A külső homlokzatát esztétikussá tettük, illik a környezethez. És ez az esztétikus homlokzat pillanatnyilag azt jelenti, hogy Zalavárnak ez a műemlék jellegű épülete mondjam azt, hogy a Dunántúl egyik legszebb műemléke lett. Ahol érdekesek a színek, érdekesek a lábazati szín. De ugye itt a műemlék felügyelő határozta  meg, hogy milyen legyen a falszín. Kutatásokat kellett végezni.”

Berkenyés István elmondta, műemlék jellegű épület felújítására nehéz engedélyt kapni. 2016-ban is pályáztak rá, azonban akkor elutasították a kérvényt, most azonban hiánypótlás nélkül sikerült megvalósítani a rekonstruálást. Az előzetes információk szerint a héten kapják meg a használatba vételi engedélyt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó