+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Visszaállt a miserend
2020. június 1. hétfő 14:10 - Keszthely
Visszaállt a miserend
Ismét szabadon látogathatók a szentmisék, pünkösdvasárnap szinte megtelt a Magyarok Nagyasszonya Templom Keszthelyen. Az eseményen való részvételnek feltétele a maszkhasználat, valamint továbbra sem helyeznek ki szenteltvizet, és áldozni is csak kézbe lehet. A vasárnapi szentmisét az aznap indult keszthelyi Mária Rádió élőben közvetítette.

A hosszú kihagyás után ismét sokan látogathattak el a templomba. Március közepe óta ugyanis nem tarthattak nyilvános szentmiséket a Magyarok Nagyasszonya Templomban sem a koronavírus-járvány miatt. Pünkösdvasárnaptól azonban visszaállt a miserend a plébánia templomaiban. Így korhatár nélkül, szabadon látogathatják a szentmiséket a hívek. A biztonsági előírásokat azonban továbbra is be kell tartani. Mindenkinek kötelező szájmaszkot viselnie az épületen belül, emellett a szociális távolságot is meg kell tartaniuk a nem egy háztartásban élőknek.

„Ez a több mint két hónap mindenki számára valóban nagy próbatétel volt. Hiszen a pap az üres templomban misézett, a hívek pedig a rádión és a TV-n keresztül kapcsolódtak be vasárnap és az ünnepi, főként a húsvéti szentmisébe és a szent három napba. Akikkel találkoztam postán, üzletben, piacon mindig megszólítottak, meddig tart, választ adni nem tudtam rá, de a reményt hozzáfűztem, hogy amint lehet és az érsek megengedi, azonnyomban visszatérünk a templomba a szentmisékhez.” - mondta el Tál Zoltán plébános.

Hozzátette, nagy öröm, hogy pont pünkösdkor lehettek újra együtt a templomban a hívekkel. A pünkösd a húsvéti ünnepkör végét jelenti, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. Az Újszövetség szerint a húsvét utáni 7. vasárnapon egy szélzúgást követően lángnyelvek jelentek meg az apostolok előtt, melyek szétoszlottak és leszálltak rájuk. A plébános szentbeszédében is arra tért ki, hogy az újratalálkozás is lehetőséget teremt arra, hogy megerősödjön a hitük a híveknek. 

„Számomra a pünkösd üzenete az idei évben azzal kapcsolatos, hogy nagyon megragadott egy talán  a ’70-es években kiadott könyv, aminek ez a címe, hogy „Új pünkösd”. És abban megszólítanak a II. vatikáni zsinatnak egy bíborosát, Suenens bíborost. És őtőle megkérdezték, hogy miért a remény embere ön. És ennek a riportnak a legvégén azt mondja: boldogok, akik álmodni mernek és álmukért kemény pénzzel fizetnek, hogy megvalósulhasson az emberek életében. Így számomra tényleg valóban azt jelenti, hogy öröm és reménység az idei pünkösd, legyőzve tényleg önmagunkat, megtanulva talán a nehéz oldalunkat és az együttélést, mikor bezárva voltunk. Megismerni a nehézségeket, ugyanakkor a Lélek ereje megújulást és reménységet hoz.”

A pünkösdi szentmisét élőben közvetítette a Mária Rádió is, mely ezen a napon szólalt meg először Keszthelyen. A plébános úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy mostantól a környéken is hallgatható lesz a pápai áldással működő rádió, mely lehetővé teszi az igehirdetés mellett, hogy az egyházak is kivigyék életüket az emberek közé.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus