+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne itassuk cukros vízzel a méheket!
2020. április 18. szombat 19:08 - Keszthely
Ne itassuk cukros vízzel a méheket!
Elterjedt a hír és már több közösségi oldalon is foglalkoznak a témával, hogy tavasszal ha legyengült méhet találunk, egyszerűen segíthetünk rajta: oldjunk fel két porcukrot egy evőkanál vízben, és egy kanálban tegyük ki, így itassuk őket cukros vízzel. Hogy jó-e az ötlet, vagy hasznos-e a tanács azt szakembertől kérdeztük meg.

Az évnek ebben a szakában már sokszor találkozunk elgyengültnek vagy halottnak látszó méhekkel, pedig messze vannak attól. Kevesen tudják ,de ez annak köszönhető, hogy tavasszal még nem találják annyira a helyüket. Sokan jónak tartják a régen is alkalmazott cukros vizes itatást a méhek „feltámasztására” mert az édes folyadék a nektárhoz hasonlóan stimulálja a méhek szervezetét.

"Az a helyzet,hogy vajmi keveset fog segíteni a méhcsaládon is, ugyanis az egyes méheket nem tekintjük egységének a méhészetnek. Tehát az egyes méhecske önmagában életképtelen. A méhek, azok méhcsaládonként léteznek. Igazából ahol 1-2 méhecske előfordul ledermedve, annak oka van. Ezt az okot kellene megkeresni ezekben az esetekben –persze ha tömegével fordul elő."- mondta Dr. Kolics Balázs a PE Georgikon Kar Bioinnovációs Intézetének tudományos munkatársa.

A mézelő méhek a haszonnövények 80%-ának beporzásáért felelősek világszerte Ilyenkor tavasszal előfordulhat, hogy előjönnek hideg időben. Azért mert éppen fiasítást gondoznak vagy ivadékaik vannak. Azoknak szükségük vízre, de nem cukrosra.

"Inkább itató az ami rendelkezésre álljon, de az sem lakóterületen hanem inkább a méhes közelében van ennek a helye. Lehet ennek oka akár mérgezés is, lehet ennek oka akár betegség is. Úgyhogy igazából nem ez a megoldás. Hogyha valakiben esetleg valami romantikus elképzelés él, hogy segít a méheken,ilyen esetben nagyon egyszerű inkább azt megjegyezni, hogy madaraknak etető, méheknek legelő. Méghozzá méhlegelő. Tehát annak az a valódi módja. Cukros vízzel etetni őket… meg lehet ezt tenni egy-egy méhecskével. Nem most tavasszal,hanem ősz elején. Ha sokkal tesszük meg, még az is előfordulhat, hogy „köszönik szépen” rászoknak és a többieket is oda fogják hívni, s ez nem kellemes élmény.'- hangsúlyozta a kutató.

Cukros vizet ne adjunk a méheknek mert az nem segít!  Sokkal hasznosabb dolog ha a természetes nektár forrást biztosítjuk nekik. Megtehetjük ezt virágok ültetésével is. A rossz információk használata helyett pedig kérdezzük meg a méhész szakembereket!

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus