+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Interaktív művésztelepre készül a MŰSZAK
2020. április 7. kedd 13:23 - Cserszegtomaj
Interaktív művésztelepre készül a MŰSZAK
A Művészek Szabad Alkotóközössége nem szeretné elhalasztani a tizedik művészeti piknikjét a járványügyi helyzet miatt. A közösségi oldalakon és videóhívások keretében kívánják megvalósítani a művésztelepet. Az idei évben is egy Balatonhoz kötődő művész – Basilides Sándor - munkássága előtt tisztelegnek.

2011 óta gyűlnek össze a MŰSZAK tagjai Takács Ferdinánd és felesége, Szencz Lívia otthonában. A festőművészek, szobrászok, irodalmárok nagy elánnal készültek, a jubileumi, tizedik művészeti piknikre, ám a koronavírus járvány miatt nem tudják az eredeti formában megvalósítani az eseményt. 

Az alapító Takács Ferdinánd elmondta, interaktív MŰSZAK-ot szeretnének rendezni: „A facebookon létrehoznánk egy MŰSZAK oldalt és akkor oda, aki tudja, küldi a festményeit, vagy épp a munkáját, amit készít, mert szobrászok is vannak. Vagy ha van valakinek lehetősége, akkor esetleg felvételen és akkor egy rövid videót is feltehet az alkotás menetéről. Ezt azért, hogy érdekesebbé váljon, hogy aki meg akarja nézni, hogy a MŰSZAK dolgozik, ilyen körülmények között.”

A Művészek Szabad Alkotóközössége 2011-ben indult el, akkor a barlang témája köré fonták a művésztelepet. A következő évtől kezdve egy-egy neves – de méltatlanul – elfeledett zalai, balatoni kötődésű művész jegyében alkotnak a kulturális piknik résztvevői. Mikus Gyula, Halápy János és Derkovits Gyula után most Basilides Sándorra esett a választás. A festő és tanár személyét unokaöccse, Basildes Bálint ajánlotta a MŰSZAK alapítóinak. A neves Basilides családból operaénekes, filmrendező és színművész is kikerült. Az 1901-ben született Sándor, testvérével Barnával együtt a festői pályát választotta.  

“Sándor és Barna mindketten együtt jártak a képzőművészetire Budapesten, utána voltak Itáliába, sok kiállításuk volt, egyéni és közös – Ernst Múzeum, műcsarnok, stb.. Sándor tanár lett a kisképzőben, a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban a Török utcában” - nyilatkozta Basildes Bálint. 

A MŰSZAK alapítói felvették a kapcsolatot Basilides Sándor lányával – Alizzal - aki örömmelfogadta a felvetést és - amennyiben lehetséges lesz – a piknik rendelkezésére bocsátja a művész alkotásait.Basilides Sándor munkásságában meghatározó volt Balatonalmádi, lánya szerint itt készültek a legjobbalkotásai.A művészeti piknik résztvevői bizakodóak és lelkesek, Takács Ferdinánd tájékoztatása szerint szinte mindenmeghívott azonnal visszajelezte részvételi szándékát a tizedik MŰSZAK-ra.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár