+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Élet az önkéntes karanténban
2020. március 31. kedd 19:20 - Balatonszentgyörgy
Élet az önkéntes karanténban
A külföldről hazatérő állampolgároknak önkéntes házi karanténba kell vonulniuk. Jelenleg 14 nap az önkéntes karantén javasolt ideje. Ezt az időszakot egyesek nehezen viselik a négy fal között, ám a legtöbb, a felelősséget átérző hazatérő betartja.

Ebben a kis üzletben is alacsony a napi forgalom a jelenlegi időszakban. A vásárlók, ha tehetik - a felhívásnak eleget téve - mellőzik a készpénzzel fizetést. Az eladónak jut ideje arra is, hogy összeszedje az egyik közeli, karanténban lévő ismerőse rendelését, majd azt személyesen el is vigye számára. A csomagot érintkezés nélkül veszi át Baróczi Mariann. Ő és lánya önkéntes karanténban vannak. Ezt mondja: "Én mindig azt szoktam mondani, hogy hálás vagyok, akik ide jönnek bármilyen kis pakkal nekünk, mert azért kapunk innen-onnan egy kis sütit, egy kis italt, szóval azért gondoskodnak rólunk, és nem lehet tudni, hogy mikor, ki lesz bent és ki lesz kint. Nem szeretném ilyen formában viszonozni, de én azt gondolom, mindenki figyeljen oda magára most egy kicsit, meg egymásra. Vegyük ezt komolyan."

Mariann lánya külföldről való hazatérése miatt nem hagyja el a balatonszentgyörgyi lakást. Így folytatta: "Úgy gondoltuk, hogy ez miattunk és a környezetünk miatt is nagyon fontos, hogy mi most itthon maradjunk. A kollégáim és a főnökeim én nagyon toleránsak voltak velem és aranyosak és odafigyelnek ránk, szóval gondoskodnak rólunk. Minden napi telefonos kapcsolatban vagyunk, és teljesen egyetértettek abban, hogy elfogadták a döntésünket, hogy mi most maradjunk itthon, mert ezt mindenkinek az érdeke."

Gál Boglárka számára nem ismeretlen a karantén: Ausztriában már megtapasztalta a bezártságot. "Én Ausztriában dolgozom felszolgálóként egy síparadicsomban. Ott már töltöttem egy hetes önkéntes karantént, mielőtt hazajöttem, de mivel hazajöttem és édesanyámmal élek együtt, ezért sajnos őt is erre ítéltem, úgyhogy most egy 10 napos karantént, töltünk az otthonunkban jelenleg" - mondja.

Gál Boglárka elmondta még: a karanténban ketten vannak édesanyjával. Sokat beszélgetnek és úgy látja, több olyan dolgot tesznek meg közösen, amit eddig korábban nem. Társasoznak, kártyáznak, együtt sütnek-főznek a konyhában, közben rengeteget pihennek is. Boglárkának két kutyája és egy macskája is van, őket is el kell látni. A napi programot igyekeznek változatossá tenni: "Igazság szerint a korán kelést nagyon hamar kiiktattuk. Tehát az nincs meg. Gyakorlatilag felkelünk, és akkor elindítjuk napot tényleg úgy, mint hogy ha mennénk valahova, tehát kávézunk, felöltöztünk, nekiállunk valamit csinálni, akár takarítani, akár valami kötelező programot elvégezni, aztán kicsit pihengetünk. Én sokat olvasok, végre van rá időm. Édesanyám elkezd(ett) nyelvet tanulni, úgy döntött, úgyhogy németezni fogunk egy keveset."

Az önkéntes karantén számukra ma ér véget. Mivel a betegség tüneteit nem mutatták, így holnaptól maguk intézhetik már a bevásárlást.

Keszthelyi Televízió - Tüskés Balázs

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó