+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek a fogászok
2020. március 20. péntek 18:29 - Keszthely
Csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek a fogászok
A fogászati alapellátásban és a magánrendeléseken is csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek el a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A rendelkezés a keszthelyieket és a térségben lakókat is érinti. A fogszakorvosok kérik a betegeket, hogy csak valóban indokolt esetben keressék fel a rendelőket, hiszen itt meglehetősen nagy a fertőzésveszély.

Már a kezelés megkezdése előtt is megkövetelik a higiénés szabályok fokozott betartását ebben a keszthelyi rendelőben. A fogszakorvos és asszisztense is fokozottan figyel a védelemre, a járványhelyzetben dupla szájmaszkkal és természetesen gumikesztyűvel is óvják a saját és a páciensek egészségét.  Az egészségügyi veszélyhelyzet időtartama alatt a szakemberek csak sürgősségi beavatkozásokat végezhetnek.

„A fogak baleseti sérüléséből következő fogászati ellátások, ami jelentheti a fogak repozícióját és fogeltávolítást. A fogak gyulladásából eredő elváltozások, fogmeder gyulladás, fogbél gyulladás, gangréna – ezeket általában gyökérkezeléssel, gyökérkezelés megindításával, a fogak eltávolításával szoktuk kezelni. Idegentest eltávolítás, szájüregi vérzéseknek a tamponálása véralvadást fokozó szereknek az alkalmazásával vagy varratok készítésével.” - tájékoztatott Dr. Lőrinz Rita fogszakorvos.

A sürgősségi ellátás körébe tartozik még az állcsontficam visszahelyezése, az állcsonttörések elsődleges ellátása. A fogszakorvosok ellátják a szájüregi nyálkahártya és az ajak akkut gyulladását, a bölcsességfogak körül kialakult lágyszövet gyulladást és a fogmedercsont gyulladását is. Dr. Lőrincz Rita azt mondja, a rendelőben szeretnék elkerülni, hogy a betegek egymással érintkezzenek, ezért kizárólag előzetes, telefonos időpontkéréssel fogadnak pácienseket.

A szájmaszk helyes használatáról tájékoztatott Dr. Nagy Ákos. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke azt mondja, a fogszakorvosok számára nagyon fontos a védőfelszerelés, járványhelyzetben pedig különösen. A gyógyítás során ugyanis ők kerülnek a legközelebb a beteg arcához, mindemellett pedig a kezelés technikájának következtében is kiemelten ki vannak téve a megfertőződés lehetőségének.

„Nagyon kevés beteg van, és tényleg csak akinek sürgős panasza van, az jön hozzánk. Ez fontos. A fogászati rendeléseket azért kellett leállítani, mert nálunk nagyon sok spray képződéssel járó tevékenység van. Az az aeroszol, ami ilyenkor képződik, az bent marad a rendelő levegőjében több órán keresztül.” - emelte ki a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

A fogszakorvosok, a más egészségügyi dolgozókkal együtt fokozottan kérik az állampolgárokat, hogy ha tehetik, maradjanak otthon. Különösen igaz ez az idősekre, akik a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak a betegség lefolyása szempontjából. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, sem az alapellátásban sem pedig a magánrendelésben nem tudják ellátni a nem sürgős beavatkozást igénylő eseteket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó