+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsvéti piaci körkép
2018. március 29. csütörtök 11:19 - Keszthely
Húsvéti piaci körkép
Néhány nap és itt van húsvét - tart a bevásárlóroham. Az idei év az első, amikor a húsvéti hétvége négy napos ünnep: az eddig megszokott három napos időszakot kiegészíti az immár munkaszüneti Nagypéntek. Éppen ezért a legtöbb háztartás időben igyekszik lebonyolítani a vásárlást. Van olyan keszthelyi üzlet, ahol már szombaton elfogyott a húsvétra szánt sonkakészlet.

A keszthelyi piacon is nagyon fogy az ünnep előtt a húsáru. Szalonnát, sonkát, csülköt, tarját egyaránt keresnek a vásárlók. A kötözött és a parasztsonka a magyar gasztronómia megkerülhetetlen eleme, ennek megfelelően ez fogy a legjobban. A piac slágere a mangalica sonka.

"Salföldön többször voltunk és ott is vannak ezek a mangalica-dolgok. Tavaly és tavalyelőtt is ezt vettem húsvétra és nagyon jól bevált. Nagyon ízlett a családnak, az idén is ezt csináljuk." - mondta el Bognár Ferenc.

Nem mindegy, hogy hagyományosan érlelt vagy gyorspáccal készült sonka kerül az asztalra. Barna Sándor eladó úgy tapasztalja: a vásárlók a választás szempontjából főként a minőséget helyezik előtérbe. Ez évek óta megfigyelhető trend. A sonka ára a fajtától függően széles spektrumban változik.

Barna Sándor: "Leginkább sonkát keresnek; kötözöttektől elkezdve hagyományos, nagy darabolt sonkáig illetve az egész parasztsonkáig. Ár-arányban nem mondanám, hogy nagyon ki vannak élezve, hogy minél olcsóbb legyen. Hála Istennek, azt veszem észre, hogy leginkább a minőséget keresik, nem az olcsó termékeket." 

A vásárlók tájékozódását segíti a nyomonkövetés lehetősége, illetve az áru megjelölése. Ezek segítségével magabiztosabban választható ki a minőségi termék.

"Azt tudom ajánlani, hogy ha bárki elmegy vásárolni, nézze meg a gyártót. Ezt kötelező feltüntetni a címkén és gondolom, hogy mindenkinek van vagy olyan gyártó, akiben megbízik, vagy ha már fel van tüntetve, akkor az önmagáért beszél, hogy a termelő vállalja a nevét és a termékhez fűződő kapcsolatát, tehát hogy igenis, felvállalja, hogy azt a terméket ő gyártotta." - tájékoztatott Menczel Edit, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

A hagyományosan kapható termékek mellett a húsvéti időszakban nem csak a húsáru kereslete növekszik meg. A fogyasztók előszeretettel vásárolják a házi tojást, amely - minőségtől és mérettől függően - negyven-ötven forintos darabáron kapható. A tojásfa és az egyéb dekorációs kellékek, mint például a barka, szintén keresett termékek a piacon.

"Itt a piacon megtalálható a sonkától a tojásig, a díszektől kezdve a legszélesebb választékban, a virágoktól kezdve minden. Úgy gondolom, hogy érdemes mindenképpen eljönni a keszthelyi piacra. Aki bőséges választékkal akar találkozni, itt megtalálja a számítását. Nyitva leszünk nagy valószínűséggel Nagypénteken is, de nem akkora a piacra kell számítani, mint a heti nagypiac napjain, szerdán és szombaton. Igyekeztünk mi itt a keszthelyi piacon azért hangulatot varázsolni a piacra valamilyen módon: itt a mögöttem látható tojásfát díszítettük fel közel 500 tojás felhasználásával." - nyilatkozott Jantász Ferenc, a VÜZ Nonprofit Kft. Parkoló- és Piacüzemeltetési részlegvezetője.

A tavalyi évekhez hasonlóan idén is fából készült nyuszikkal kedveskednek a vásárlók számára a piaci dolgozók.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az influenzaszerű megbetegedések miatt több osztályon is látogatási tilalom lépett életbe.
 
Egy keszthelyi diáklány, Kéri Anna Katica nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt országos versenyét.
 
Sajtótájékoztató keretén belül számolt be Nagy Bálint bővebben a képviselő-testületi ülés döntéseiről.
 
Nyolc keszthelyi sportoló is továbbjutott az országos tollaslabda diákolimpia döntőjére!.
 
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
 
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó