+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mentettek, eltűnt után kutattak és árkot tisztítottak
2019. november 11. hétfő 11:38 - Rezi
Mentettek, eltűnt után kutattak és árkot tisztítottak
Minősítő gyakorlatot tartottak a hétvégén Reziben. A járás két mentőcsoportjának egy, a települést sújtó vihar után kellett beavatkoznia. Eltűnt személyt kerestek, sérülteket láttak el és árkokat is tisztítottak. A Katasztrófavédelem minősítésnek a célja, hogy megvizsgálják, alkalmasak-e arra az önkéntes csoportok, hogy megakadályozzák és felszámolják a katasztrófákkal járó károkat.

A szimuláció szerint Rezit orkán erejű szél sújtotta, mely fákat csavart ki és épületeket rongált meg. Az egyik ilyen romnál több sérült rekedt ott. Őket kellett megtalálniuk a járási csoport tagjainak és megkezdeni a mentésüket.

A statiszták hathatós játéka mellett a gondosan kialakított helyszín biztosította az életszerű szimulációt a gyakorlathoz. A keszthelyi és zalaszentgróti járás mentőcsoportja együttműködött a vöröskereszttel, akik a Keszthelyi Mentőszolgálattal ellátták a sérülteket. A járási mentőcsoportok 2013-ban azzal a céllal jöttek létre, hogy az adott járás területén, együttműködve a hivatásos szervekkel, megakadályozzák és felszámolják a katasztrófákkal járó károkat, következményeket. A katasztrófavédelem egy szempontrendszer alapján minősíti az önkéntes mentőcsoportokat.

Laczikó Károly kirendeltségvezető, Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség: „Itt minden ember igazolta a jelenlétét, ezzel kezdődik, hogy maga a mentőcsoport alkalmas arra a feladat végrehajtására amiért létrehozták. Orvosi vizsgálaton vettek részt, ez is egy feltétel, hogy mindenki egészséges legyen. A kitűzött feladatoknál egy terv alapján megyünk végig, hogy ha ezek mind sérülés és balesetmentesen teljesülnek, akkor ez a gyakorlat eléri célját és ezért megfelelő lesz a minősítése, bízzunk benne.”

Keszthely járás mentőcsoportja több un. komponensből tevődik össze; vezetési, kutatási-mentési, kárelhárítási, egészségügyi, valamint logisztikai feladatokat tudnak ellátni. A járási mentőcsoportok az adott területet leginkább veszélyeztető hatásokra készülnek fel. 

Varga János, a Pelso Járási Mentőcsoport parancsnoka: „Rezi földrajzi helyzetéből adódóan az árvíz kevésbé életszerű, de 2016-ban jelentős mennyiségű csapadék zúdult le és sok házat Rezi déli részén elöntött, volt olyan hely,a hol másfél méter magas volt a víz.”

A minősítő gyakorlatra ötévente kell sort keríteni. Sikeres teljesítés esetén a csoport erre az időszakra kapja meg működési engedélyét. A keszthelyi Pelso, és a zalaszentgróti Maestriana Mentőcsoport is sikeresen teljesítette a gyakorlatot.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bodnár Sándor és a Fentős Ferenc Kamarazenekar adott adventi koncertet.
 
Zichy Emőke református lelkész gyújtotta meg a második adventi gyertyát.
 
Több programból választhattak december 2. vasárnapján a kikapcsolódásra vágyók Keszthelyen.
 
A Georgikon Kiállítóhely volt a Mikulás váró ünnep helyszíne.
 
Hagyományos Mikulás Kupán versdenyeztek az iskolások.
 
Dr.Károly Róbert előadásai segítik megérteni a komolyzenét.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó