+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tudomány ünnepe a Georgikon Karon
2019. november 7. csütörtök 19:10 - Keszthely
A tudomány ünnepe a Georgikon Karon
1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel Széchenyi István a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Ennek tiszteletére 2003 óta minden évben, ezen az évfordulón kezdődik országszerte a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozata. Idén a hét elején a nyitóünnepséget a veszprémi Pannon Egyetemen tartották. Keszthelyen szerdán emlékeztek meg a jeles alkalomról.

A Georgikon Karon a Magyar Tudomány Ünnepét Polgár J. Péter dékán nyitotta meg. Úgy fogalmazott: “ezen a napon tulajdonképpen a napi munkánkat ünnepeljük”. A Magyar Tudomány Ünnepén köszöntőkkel, díjátadásokkal, előadásokkal tisztelegnek Széchenyi István előtt.

A tudományos utánpótlás-nevelésben végzett érdemi munkája elismeréseként Bódis Judit egyetemi docens immár harmadik alkalommal vehette át a Duduk Vendel-díjat. A tavalyi év szakmai konferenciáin jelentős sikereket értek el témavezetett diákjai. "Akik itt dolgozunk, általában nem azért maradunk itt, vagy nem azért dolgozunk itt, mert anyagi javakban mérjük a boldogságot és a megelégedettséget. Néha nem árt azért a világot is rányitni arra, hogy más értékek is vannak, más köré is felépíthetjük az életünket. A mai világban különösen fontos, amikor annyi információ esik rá mindenkire, hogy el tudja különíteni - ahogyan szokták mondani ugye - a magot a pelyvától" - mondta el a díjazott.

Az év fiatal kutatója díjat tavaly is, idén is Molnár Andor tudományos segédmunkatárs kapta meg. Az állatorvos az a 36 évnél fiatalabb kutató, aki az elmúlt évben a legrangosabb tudományos tevékenységet végezte a Georgikonon. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából előadást is tartott az érdeklődők számára, “A bél baktériumainak csodálatos világa” címmel.

Az idei rendezvényt egy különleges jubileum helyezi fókuszba. "1819-ben Emerich von Festetics, azaz Festetics Imre, alapítónk öccse adta közre genetikai törvényszerűségekről írott tudományos munkáját, amiben Gregor Mendelt megelőzően már a genetika alap törvényszerűségére tett egyértelmű utalásokat, meghatározásokat. Nálunk a Georgikonon ez egy 200 éves évforduló" - mondta Polgár J. Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja.

Az idei évben a Magyar Tudomány Ünnepének a mottója “az értékteremtő tudomány”. Az országos rendezvénysorozat minden évben lehetőséget teremt a tudomány kiváló műhelyeinek széles körű bemutatkozására. Az egy hónapon át tartó rendezvénysorozat teljes programja - rengeteg kutatóintézeti, országos és határon túli rendezvénnyel - megtalálható az interneten, a tudomanyunnep.hu weboldalon.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Jótékonysági teremlabdarúgó tornát szerveztek Keszthelyen 13 csapat részvételével
 
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
 
Sok területen készítettek feltáró dokumentálásokat a Balatoni Múzeum munkatársai.
 
A lakosság száma azonban 2015 óta csökken, ennek megállítására pályázatok segíthetnek.
 
Hetedik alkalommal szervezték meg Sármelléken az Ólból üstbe elnevezésű kolbásztöltő versenyt.
 
Ezen a héten érdemes a papírokat kitölteni, hogy már a januári béreknél jelentkezzen a kedvezmény.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó