+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az agykutatásról tartott előadást dr. Freund Tamás Keszthelyen
2019. november 5. kedd 14:49 - Keszthely
Az agykutatásról tartott előadást dr. Freund Tamás Keszthelyen
Hogyan tudunk hatékonyabban tanulni? Hogyan javítsunk a memóriánkon? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Freund Tamás Keszthelyen. A Nyitott szemmel sorozat keretében megrendezett programon a Széchenyi-díjas neurobiológus ismertette az agyműködést, annak felépítését és az összefüggéseket is megosztotta a hallgatósággal.

Az agyműködést magyarázza dr. Freund Tamás a népes közönségnek. A világhírű neurobiológus előadására megtelt a Simándy terem, sokan voltak kíváncsiak az agykutatás legújabb vívmányaira. Az érdeklődők közül többen jegyzeteltek is. Többen érdeklődtek korábban is a téma iránt, Góbor László is ezért érkezett a programra.

Freund Tamás elsősorban az agykéreg működését kutatja. Sokat foglalkozik a neurobiológiai betegségekkel, mint az oxigénhiányos agykárosodás, a Parkinson-kór vagy az epilepszia. Munkássága során számos, a nagyagyban zajló fiziológiai folyamatot értelmezett, valamint többek között munkatársaival leírták a kannabisz agyban végbement hatásmechanizmusát. A keszthelyi előadásában a tanulási és memóriafolyamatokról informálta az érdeklődőket. Mint elhangzott, mindenki szeretne kreatívabb lenni vagy egy jobb emlékezőképességgel rendelkezni. A korlátlan képességek kihasználása pedig az agyhullámokkal áll összefüggésben.

„Az agyhullámok arra szükségesek, hogy szinkronizálják az éppen kódoló idegsejteket, ez által teszik alkalmassá őket arra, hogy megerősítsék egymással a kapcsolataikat, ami nem más, mint a memória alapja. Na most innentől fogva, hogy tudjuk mi a memória alapja, innentől fogva azt is érdemes megkérdezni, hogy hogyan tudjuk ezt az idegsejtek közötti együttműködést, szinkronizációt hatékonyabbá tenni. És itt jön a képbe a művészeti nevelés, ugyanis az agykérgi idegsejtek szinkronizációját belső világunk impulzusai végzik.”

Az eseményen szó esett arról is, hogy hogyan sérülnek az információrobbanás világában a képességeink, illetve elvárásaink a saját agyunkkal szemben. Hiszen, ha folyamatosan érkezik agyunkhoz több kommunikációs csatornán keresztül az információ, akkor az agy nem tudja a belső világot bevonni, és nem leszünk képesek egy eredeti gondolatot sem létrehozni. Freund Tamás az Élet és Tudomány című folyóirat Tudományos Tanácsadó Testületének is tagja. A lapot az előadáson is népszerűsítette Gózon Ákos főszerkesztő, aki elmondta, a folyóirat idén ünnepli 150. évfordulóját. A Nyitott szemmel sorozat november 13-án folytatódik. Akkor a magyar és török népek népművészeti motívumainak üzenetéről tart előadást Platthy István művészetterapeuta.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó