+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kezdődik a téli időszámítás
2019. október 25. péntek 18:32 - Keszthely
Kezdődik a téli időszámítás
Vasárnapra virradóan hajnali 3-ról kettőre kell átállítani az órát így ismét egy órával többet alhatunk. A tavaszi és őszi óraátállítás az energia megtakarításban játszik szerepet, azonban egészségügyi kockázatai is vannak. Sokaknál komoly tüneteket, vérnyomás ingadozást, de akár infarktust is okozhat az alvás ébrenlét ciklusának megbomlása.

Naplemente a keszthelyi Fenyves allénál. Ezt vasárnap már egy órával korábban, nagyjából fél 5 körül láthatjuk. A legtöbb ország, így hazánk is a XX: század második felében kezdte alkalmazni a téli és a nyári időszámítást. Az energetikai szakemberek szerint így a nap járása jobban alkalmazkodik a napi aktivitásunkhoz. Dr. Geith Andrea neurológus főorvos azonban úgy véli, ez az egy óra eltolódás jelentősen megviseli a szervezetünket.     

„A tavaszi óraátállításnál gyakoribb a szívinfarktus előfordulása, amivel a beteg intenzív osztályra kerül. Az őszi óraátállítás inkább a csecsemőket, kisgyermekeket, az időseket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket érintheti a vérnyomás ingadozás miatt, a koncentráció készség, különböző hangulatzavarok, ami akár a depresszióig is elmehet, a táplálkozással kapcsolatos problémák merülhetnek fel.” - tájékoztatott a Keszthelyi Kórház Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa.

A neurológus szakember azt mondja, a tünetek enyhíthetők olyan napi ritmus kialakításával, ami a biológiai óránkhoz igazodik. Törekedni kell arra, hogy nagyjából ugyanabban az időben feküdjünk le és a lefekvést megelőzően kerüljük az alkohol, a kávé vagy a tea fogyasztását.Egy felmérés szerint az emberek 80%-a eltörölné az óraátállítást, annak ellenére, hogy ennek ma is van gazdasági haszna. Az energetikai szakemberek szerint nagyjából egy kisváros éves energiafelhasználását tudjuk megtakarítani.

„Becsléseink szerint most már lassan 3 évtizede alkalmazzuk ezt a fajta átállítást. Ennek az évenkénti eredménye durván egy 10 ezer fős kisváros egész éves energiafelhasználásával mérhető össze. Konkrét számok formájában pedig a becslésünk az olyan 100gWh, vagyis 100 millió kWh megtakarítását mutatja.” - mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR Zrt. rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Az Európai Parlament idén márciusban szavazott arról, hogy 2021-től eltörölnék az óraátállítást. Jelenleg arról folynak az egyeztetések, hogy a tagállamok a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék megtartani. Az egészségügyi szakemberek szerint a téli időszámítást kellene bevezetni, a reggeli sötétség ugyanis jobban megviseli a szervezetet, mint az, ha délután korábban kell villanyt kapcsolni.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó