+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsvét a Festetics kastélyban
2018. április 4. szerda 10:46 - Keszthely
Húsvét a Festetics kastélyban
2000 fő regisztrált látogatója volt a Helikon Kastélymúzeumnak Húsvétvasárnap és hétfőn. A vendégek a tárlatok mellett lovasprogramokban is gyönyörködhettek. Ízelítőt kaphattak a díjlovaglásból, a díjugratásból és a dámalovaglásból is. A gyerekeket játszóház is várta a kastély északi szárnyában.

A díjlovaglással is megismerkedhettek mindazok, akik április első két napján ellátogattak a Festetics kastélyba. Fellner Kata és Kiss Nikolett egy pas des deux-t mutattak be, amelyet a közönség nagy tapssal fogadott. A húsvéti hosszúhétvégét sokan töltötték Keszthelyen, a tavaszias időjárásnak köszönhetően pedig a kastély programjaira is kíváncsiak voltak a vendégek.

„Szlovákiából, Felvidékről érkeztünk. A műsort az unokám miatt néztük meg, ő lovagol. Nekünk nagyon tetszett a műsor a lovasbemutató hölgyekkel. A legutolsó szám a legjobban tetszett.” - mondta az egyik látogató, Czine Ingrid.

A nézők a díjugratásból is ízelítőt kaphattak. Kiss Nikolett két akadályon mutatta be a lovas ugrás művészetét. Az elmúlt napok esős időjárása nem kedvezett a pálya minőségének, ló és lovasa azonban sikerrel vették az akadályokat. Nikolett hivatásszerűen lovagol, lovával, Széplak Rékával már összeszokott párost alkotnak, a téli pihenő után azonban még nagyobb kihívást jelentett a program.

„A gyakorlások azok nagyon neccesek voltak. A lovak tele voltak, a programot is meg kellett írni, a zenét meg kell hozzá vágni, nagyon-nagyon összetett dolog. Az ugróbemutató, amit én csináltam, azt Katával szoktuk szintén gyakorolni, ő edz engem díjugratásra. Szoktunk kisebb versenyeken is indulni, el szokott indítani Rékával, és gyakorlásképpen ide a kastélyba, mert amúgy nem ugróval foglalkozunk.” - emelte ki a Festetic Kastély lovasa.

Az érdeklődők nem csak a lovakban és a produkciókban gyönyörködhettek. A Hintómúzeum vezetése egy nyeregkiállítással is készült az alkalomra. A látogatók itt nyomon követhették a különféle nyeregtípusokat egészen a honfoglalástól kezdve, de a hölgyek lovaglási nemének, a dámalovaglásnak a nyergét is megtekinthették.

„Itt nagyon érdekes a dámalovaglás is, maga a nyereg, ez a speciális dámanyereg, ami el van takarva úgymond a néző szeme előtt, ugyanis a hosszú szoknya takar mindent. Annak idején ez is volt a cél, hogy ne lehessen látni még a lovasnak a bokáját sem, a hölgynek. Ezért is emeltük ki, így egy dámanyerget láthatnak a kedves látogatók. Emellett egy kis nyeregtörténeti kiállítást is összeállítottam.” - tájékoztatott Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeumának múzeumi menedzsere.

A napsütéses időnek köszönhetően a kastélyparkban is sokan sétálgattak. A hosszú hétvégén ismét sokan váltottak jegyet a kiállításokra, az ünnep két napja alatt összesen 2000 fő nézte meg a tárlatokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV                        

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A májusi csapadékmennyiség elegendő volt a terményeknek, a hideg viszont nem tett jót a növényeknek.
 
Két hét múlva rendezik a Pünkösdi Regattát.
 
Az intézmény egy hónapig használhat egy 3D nyomtatót, ezzel készült a játék.
 
A betegek tájékoztatásának segítésére fejlesztettek új rendszert a kórházban Keszthelyen.
 
A 101 heliogravürből álló tárlatot egészen szeptember 22-ig tekintheti a közönség.
 
A Pannon Egyetem Georgikonos hallgatóinak Sárgulási ünnepségének idén is a kastély parkja adott helyszínt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó