Zalaszántón nagy hagyománya van az almatermesztésnek. Régen nem volt, olyan porta, ahol ne lett volna gyümölcsfa. Jelenleg is nagy területen termelik ezt a gyümölcsöt a településen. Nem véletlen, hogy már ötödik alkalommal szerveztek almanapot, melyen vásárolni is lehetett. Némethné Kopházi Valéria most szerezte be az éves almakészletét: „Most Jona goldot vásároltam, aztán Gálát vettem, meg Goldent,d e még vissza fogok jönni, mert az én kedvenc almámat még nem szedték le, a Fujit. Később vissza fogok még azért Szántóra jönni a Fuji almáért”
Nem csak nyers formában lehetett almát fogyasztani. Almás palacsintával, bundás almával, almás pitével és a gyümölcs frissen préselt levével várták a vendégeket. Süteménysütő versenyt is hirdettek, melyre változatos édességekkel neveztek. Tóth Krisztina a rendezvény kedvéért, első alkalommal sütötte almás tortáját: „Nagy dolog nincs benn. A zöldalmát pépesítettem és joghurttal és tejszínnel felhabosítottam. A cukrot karamelizáltam és tejszínhabbal felfőztem és ezt habosítottam és tettem bele a tortába.”
A helyi óvodások műsorának is az alma volt a központi témája. A rendezvényen nagy hangsúlyt kaptak a családi programok.
„Rajzversenyünk is van, ami a környező iskoláknak lett meghirdetve, évről évre egyre többen jelentkeznek, mint ahogyan a látogatóknak a száma is évről-évre nő. Lassan kinőjjük a kúria udvarát” - mondta televíziónknak Szeitl Krisztina művelődészszervező.
A magyar gyümölcs a középkorban párját ritkította, egykor mintegy ezer fajta alma termett hazánkban – mondta előadásában Ambrus Lajos pomológus. A gyümölcsök, különösen az alma nagy ismerője szerint vissza kell állítani azt a hihetetlen gazdagságot, amit a magyar gyümölcs nyújtott.
„Én azt gondolom: egy, régi, helyi fajtát kell ültetni, lehetőleg helyi fajtát, ami helyben megnő. Ez a második: vad alanyra kellene ültetni, ami ellenkezik a jelenlegi faiskolai gyakorlattal, de a régi gyümölcsfák, öregapáink, öreganyáink idejében tölgyfaméretűvé nőttek és nagyon sokat adtak, igaz hogy szakaszosan teremtek, de az nem baj, mert annyi volt, hogy behozta” - nyilatkozta a pomológus.
A rendezvény egyben őszi vásár is volt. Helyi termelők kínálták portékáikat a sajttól kezdve a gyümölcsleveken át. Természetesen a kínálatban kiemelt figyelmet kapott az alma.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV