+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szántói Almanap
2019. október 14. hétfő 15:46 - Zalaszántó
Szántói Almanap
Golden, Jonatán, Granny smith, Gála – csak néhány azok közül az almafajták közül, amik a zalaszántói gyümölcsösökben teremnek. Ezeket meg is lehetett vásárolni az ötödik Szántói Almanapon. A szombati rendezvényen kóstolóra, süteménysütő versenyre és őszi vásárra is várták a vendégeket a Gersei-Pethő-kúriába.

Zalaszántón nagy hagyománya van az almatermesztésnek. Régen nem volt, olyan porta, ahol ne lett volna gyümölcsfa. Jelenleg is nagy területen termelik ezt a gyümölcsöt a településen. Nem véletlen, hogy már ötödik alkalommal szerveztek almanapot, melyen vásárolni is lehetett. Némethné Kopházi Valéria most szerezte be az éves almakészletét: „Most Jona goldot vásároltam, aztán Gálát vettem, meg Goldent,d e még vissza fogok jönni, mert az én kedvenc almámat még nem szedték le, a Fujit. Később vissza fogok még azért Szántóra jönni a Fuji almáért”

Nem csak nyers formában lehetett almát fogyasztani. Almás palacsintával, bundás almával, almás pitével és a gyümölcs frissen préselt levével várták a vendégeket. Süteménysütő versenyt is hirdettek, melyre változatos édességekkel neveztek. Tóth Krisztina a rendezvény kedvéért, első alkalommal sütötte almás tortáját: „Nagy dolog nincs benn. A zöldalmát pépesítettem és joghurttal és tejszínnel felhabosítottam. A cukrot karamelizáltam és tejszínhabbal felfőztem és ezt habosítottam és tettem bele a tortába.”

A helyi óvodások műsorának is az alma volt a központi témája. A rendezvényen nagy hangsúlyt kaptak a családi programok. 

„Rajzversenyünk is van, ami a környező iskoláknak lett meghirdetve, évről évre egyre többen jelentkeznek, mint ahogyan a látogatóknak a száma is évről-évre nő. Lassan kinőjjük a kúria udvarát” - mondta televíziónknak Szeitl Krisztina művelődészszervező. 

A magyar gyümölcs a középkorban párját ritkította, egykor mintegy ezer fajta alma termett hazánkban – mondta előadásában Ambrus Lajos pomológus. A gyümölcsök, különösen az alma nagy ismerője szerint vissza kell állítani azt a hihetetlen  gazdagságot, amit a magyar gyümölcs nyújtott.

„Én azt gondolom: egy, régi, helyi fajtát kell ültetni, lehetőleg helyi fajtát, ami helyben megnő. Ez a második: vad alanyra kellene ültetni, ami ellenkezik a jelenlegi faiskolai gyakorlattal, de a régi gyümölcsfák, öregapáink, öreganyáink idejében tölgyfaméretűvé nőttek és nagyon sokat adtak, igaz hogy szakaszosan teremtek, de az nem baj, mert annyi volt, hogy behozta” - nyilatkozta a pomológus. 

A rendezvény egyben őszi vásár is volt. Helyi termelők kínálták portékáikat a sajttól kezdve a gyümölcsleveken át. Természetesen a kínálatban kiemelt figyelmet kapott az alma. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus