+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Pozsonyi csata emlékére
2019. július 3. szerda 19:07 - Keszthely
A Pozsonyi csata emlékére
A IV. Béla parkban emlékeztek meg a magyar történelem egyik nagy csatájára, a Pozsonyi csatára, mely a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt, amit nem őrzött meg méltóképpen történelmünk. A megemlékezés a Goldmark Károly Művelődési Központ, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának szervezésében került megrendezésre.

Versben is elhangzott  Kölcsey Himnusza a Pozsonyi csata emlékére rendezett ünnepségen, ahol Krupla Zoltán a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi csoportjának tagja idézte fel a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb eseményét, annak előzményét.

"A 700-as évek közepétől erősen meggyengül az avar birodalom s a század végére Ny-Pannónia, pár év múlva pedig Ny-Dunántúl kerül az ellenség kezére. Az avar futárokon keresztül folyamatos a segély kérés a Fekete tenger, Azovi- tenger vidékén élő magyarsággal. Íjakat, kardokat küldenek, kisebb csapatokkal az avarok segítségére és megkezdődik a felkészülés  a Kárpát hazai visszatérésre."- hangzott el az ünnepi percekben.

Amikor őseink Pozsony alatt legyőzték 907-ben  a gyermek Lajos király hatalmas seregét, a  győzelem biztosította magyarok számára a Kárpát-medence teljes birtokba vételét. A Kárpát-medence jogos örökösei lettünk, mert a Magyar Nagyfejedelemség megmutatta, hogy képes határait a nagy erők ellen is megvédeni.-hangzott el a megemlékezésen.

"Totális vereséget szenvedett az egyesített európai hadsereg. Árpád fiai,Tarhos, Üllő, Jutas hősi halált halt a csatában. Árpád halálának körülménye és pontos ideje nem ismert. Olvasható 908 -908-as év is.Temetésének helyszíne valószínű a Pilisben a Holdvilág árokban, Attila nagykirály közelében lehet."- emlékezett Krupla Zoltán.

Elődeink alakját, hőstetteit és a történelmi események felidézését követően a magyarságot dicsőítő dalok, versek csendültek fel majd a részt vevők és Keszthely város nevében elhelyezték a megemlékezés koszorúját a Pozsonyi csata és Árpád vezér tiszteletére ültetet emlékfánál.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Zala Megyei Mozgássérültek Egyesülete először szervezte meg őszbúcsúztató programját Keszthelyen.
 
Megjelent a Balatoni Múzeumi Füzetek 11. száma. Címe: “A sümegi Darnay Múzeum kéziratgyűjteménye”.
 
Márton-naphoz kapcsolódva szervezett őszbúcsúztató programot a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
 
A keszthelyi Pelso, és a zalaszentgróti Maestriana Mentőcsoport is minősítést szerzett Reziben.
 
A gyerekek a Család és KarrierPONT fehívására rajzoltak.
 
November 25-én bezár a Helikon Kastélymúzeum.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó