+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújult múzeumok
2019. június 25. kedd 17:10 - Keszthely
Megújult múzeumok
A nemzeti értékek megbecsülése és a fiatalok számára való átadása kiemelt célja a muzeális intézményeket érintő fejlesztéseknek – hangzott el az Innovációs és Fejlesztési Minisztérium sajtótájékoztatóján Keszthelyen. A Balatoni Múzeum előtt Schanda Tamás azokról a beruházásokról beszélt, amelyek az ország kiállítóhelyeit érintették az elmúlt években.

Az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár kiemelte, 2010 óta mintegy 60 muzeális intézmény kapott támogatást közel 3 milliárd forint értékben. A beruházásokat hazai és uniós forrásokból finanszírozták az intézmények. A politikus kiemelte az Országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztést, amelynek köszönhetően elkészült a muzeális intézmények számára modellként szolgáló 19 mintaprojekt. Schanda Tamás hozzátette, a beruházások során kiemelt figyelmet fordítanak a tanórán kívüli ismeretátadásra, a múzeum- és élménypedagógiai fejlesztésekre.

„A kulturális intézményeknek feladata az, hogy a diákok számára, a fiatalok számára átélhetővé és megélhetővé tudják tenni azokat a tényeket, azokat az ismereteket, mindazokat a kincseket, amelyeket őriznek és amelyeket be akarnak mutatni a széles látogatóközönség számára. Különösen fontos, hogy olyan fejlesztések tudjanak megvalósulni az infrastrukturális fejlesztéseken kívül, amelyek mind-mind ezt a célt szolgálják. Ezért támogatjuk a múzeumpedagógiának a fejlesztését, az élménypedagógiának a fejlesztését.” - mondta Scahnda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós beruházásokért felelős államtitkára.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a 2014-2020-as fejlesztési időszakban többek között infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseket is megvalósítanak. Például a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai fejlesztéseit közel 42 milliárd forinttal támogatják a jelenlegi programozási ciklusban. Emellett a KultúrBónusz program 35 muzeális és 40 oktatási intézmény bevonásával közel 6 ezer, többségében hátrányos helyzetű diák múzeumi hozzáférését teszi lehetővé. Elhangzott, Keszthelyen is számos beruházást sikerült megvalósítani az elmúlt években.

„Itt vagyunk ma a Balatoni Múzeumnál, ahol több mint 85 millió forintos támogatást biztosítottunk számukra annak érdekében, hogy megújítsák azokat a tereket, amelyekben a közösségek tudnak találkozni egymással. Másrészt amelyek alkalmasak arra, hogy a köznevelésben tanuló diákok számára élményszerű módon lehessen bemutatni a muzeális attrakciókat.” - tette hozzá az államtitkár.

Schanda Tamás kitért a Múzeumok Éjszakája programsorozatra is. Elhangzott, Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye jó alkalom arra, hogy a gyerekek, fiatalok közelebb kerüljenek a muzeális intézményekhez.

Regman Karola - Keszthelyi TV 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus