+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kárpátalján jártak a vajdások
2019. június 14. péntek 20:11 - Keszthely
Kárpátalján jártak a vajdások
400 000 forint adományt vittek az ungvári Drugeht Gimnáziumnak a Vajda János Gimnázium diákjai. A tanulók a Határtalanul! program keretein belül látogattak el Kárpátaljára május végén, ahol diáktársaik meglátogatása mellett számos történelmi nevezetesség felkeresésére is volt lehetőségük.

A Vajda és a Drugeth gimnázium diákjai közös éneklése volt az egyik legfelemelőbb pillanata az ungvári látogatásnak. A keszthelyiek régi vágya volt, hogy eljussanak az Ukrajnában élő magyarokhoz, és a Kárpátalja Szolidaritási Program keretein belül lehetőségük is nyílt erre. A vajdás diákok élményekkel és tapasztalatokkal telve tértek vissza Keszthelyre.     

„Nem feltétlenül azt mondanám, hogy szegénység uralkodik, persze az is elég jellemző, de más az emberek felfogása, és ebből adódóan más az életszínvonal és az ő életmódjuk. Rengeteg természeti és történelmi dolgot láttunk, városnéző túrákon vettünk részt, erdőkben sétáltunk, hegyet másztunk.” - mondta a Vajda János Gimnázium egyik diákja, Szijgyártó Petra.

A keszthelyi diákok 5 napot töltöttek Kárpátalján. Ez idő alatt megismerték Ungvárt, jártak a Vereckei-hágónál, de ellátogattak Munkács várába is. A vajdások koszorúkat helyeztek el a történelmi emlékműveknél, így tisztelegve a magyar hősök előtt.

A diákok élménybeszámolót tartottak társaiknak és a szülőknek. Itt elhangzott, a vajdások 400 000 forintnyi adományt gyűjtöttek össze a Drugeth Gimnázium számára, ez az iskola több mint fél éves költségvetését fedezi.

„A legszegényebb és a legelhanyagoltabb nemzetrészhez utazhattunk. Az elmúlt években jártunk Erdélyben, Délvidéken, Felvidéken, de Kárpátalja mindig kiesett a látókörünkből. Nagyon felemelő élmény volt, hiszen nem csak utazni utazhattunk és sok mindent láthattunk, hanem megtapasztalhattuk az ottaniak ragaszkodását, szeretetét az anyaországhoz. Különösen jó volt megtapasztalni azt, hogy mennyire gondoskodtak rólunk akár a határátkelésnél.” - tájékoztatott Varga Gábor, a Vajda János Gimnázium igazgatóhelyettese.

A Vajda gimnázium tanulói az élmények mellett beszámoltak a tapasztalataikról is. Számos vicces történetet is elmeséltek, többek között az ukrán utak állapotáról vagy az ungvári várromhoz vezető túra viszontagságairól.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus