+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Emlékezés
2019. június 5. szerda 13:29 - Keszthely
Emlékezés
Az elmúlt ezer év legaljasabb politikai ténykedései vezettek a trianoni diktátumig – hangzott el a békeszerződés aláírásának évfordulóján tartott keszthelyi megemlékezésen. Az összetartozás napján a szokásokhoz híven a várkertben gyűltek össze a résztvevők. Az eseményen Doma László történész mondott beszédet.

Énekekkel és versekkel léptek a közönség elé a Helikon versmondó Kör tagjai június 4-én. A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján 2003 óta szerveznek Keszthelyen megemlékezéseket. Azóta minden évben megtörténik a főhajtás – mondta Keszthely polgármestere. Köszöntőjében Ruzsics Ferenc kritikusan szólt Károlyi Mihályról, aki köztársasági elnökként szerinte méltatlanul képviselte hazánkat a békeszerződések tárgyalásakor. Megemlékezett Kratovil Károlyról, akinek vezetésével a székely hadosztály csak 1819 áprilisában tette le a fegyvert.

„Emlékezzünk rájuk. Van egy pont és van egy ellenpont. Van aki mindent megtesz a hazájáért, önfeláldozóan viselkedik és van, aki még viselkedni sem tud és úgy próbálja képviselni az őt jelölő tömeget, szervezetet, embereket…nagy különbség van” - mondta Ruzsics Ferenc.

A múlt század, vagy talán ezer év történelmének legaljasabb politikai ténykedései  voltak azok, amelyek a trianoni diktátumig vezettek – mondta a megemlékezés szónoka. A hazánkat leginkább sújtó szerződés okát magyarázva Doma László kifejtette, hazánk a pánszláv unió és még inkább a háttérhatalom útjában állt: „Melynek létrehozóit mindig is zavartuk és zavarjuk ma is. Gondoljunk csak bele, hogy ennek az évtizednek is  mi vagyunk a fekete bárányai, legalábbis a nyugati sajtóban  biztosan. Da vajon miféle titok lappang a háttérben, a választ a nagyon távoli múltban kell keresnünk. Egyre több neves külföldi régész és antropológus jut arra az eredményre, hogy az európai civilizáció bölcsője a Kárpát-medencében volt.”

A megemlékezés zárásaként a városvezetők és résztvevők koszorút és gyertyákat helyeztek el a várkertben álló kettős keresztnél. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Zala és vas megye közösen szervezte meg az ORFK balesetmegelőzési versenyének döntőjét.
 
Mintegy 60 lakó részvételével tartottak lakossági fórumot Keszthely 2. sz. választókerületében.
 
Idén is megrendezték a Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyt.
 
A Zala Megyei Idősügyi Tanács Keszthelyen számolt be a pályázatról.
 
A fürdővárosban új gasztronómiai kategóriát alkottak.
 
Mintegy 150 fiatal 13 szekcióban kóstolhat bele a kultúra és a művészet különböző ágaiba kapolcson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó