+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 700 gyerek ajkáról zengett az ének
2018. április 17. kedd 13:35 - Gyenesdiás
700 gyerek ajkáról zengett az ének
Közel 700 fellépő 300 produkciót mutatott be a 16. „Szép Zalában születtem” megyei népdalversenyen. A gyenesdiási megmérettetésre 42 településről érkeztek olyan gyerekek, akik a területi válogatók során arany, illetve kiemelt arany minősítésben részesültek. A két napos programon idén is rangos zsűri értékelte a versenyzőket, akik szóló, kis- és énekegyüttes kategóriában is felléptek.

Szombaton a felső tagozatos diákok mutatkozhattak be a zsűri előtt, akik a versenykiírás szerint két magyar gyermek- vagy népdallal készültek. Németh Letícia Kíra már gyakorlott énekes, hiszen hét éve szeretett bele ebbe a műfajba. A zalaegerszegi diáknak nagyon sokat jelent az éneklés.

„Énekkaron is jó eredményeket meg versenyeken is jó eredményeket értem el. Igazából nagyon szeretek énekelni, mert régen néptáncoltam is, és nagyon megfogott az egész, így elkezdtem énekelni a falumban is a csoportokkal, és így nagyon megszerettem. A családomban is sokan énekelnek, és így nagyon szeretem.” - mondta a zalaegerszegi induló.

A verseny mára már mozgalommá nőtte ki magát, hiszen Zala megyében a területi fordulókon több mint 1000 gyermek énekel a zsűri előtt. A program kiemelt figyelmet fordít a zalai népdalkincsre, valamint Vajda József és id. Horváth Károly Zala megyei népdalkutatókra is. Az idei versenyen a két gyűjtő halálának 20. évfordulójáról is megemlékeztek.       

„A két népzenekutató 1998 márciusában halt meg, ennek pedig 20 esztendeje van. Tehát ezt az évfordulót szerettük volna egy kicsit megünnepelni, így az elején hallhattunk is egy rövid kis ismertetőt a népzenekutatók életéről. Ez úgy gondolom, hogy nagyon fontos, mert a gyerekeknek látni és hallani kell azokról az emberekről, akiknek köszönhetik, hogy jelen pillanatban, 2018-ban még ilyen szép számban énekelhetünk zalai gyermekdalokat és népdalokat.” - tájékoztatott ifj. Horváth Károly, népzenész, a zsűri tagja.

Idén 42 település 66 intézményéből érkeztek diákok Gyenesdiásra, hogy a két napos programon bemutatkozzanak a zsűri előtt.  A megyei népdalverseny fontos célja a tehetséggondozás, a népi kultúra megismertetése és a népdaléneklés megőrzése. Maczkó Mária, a zsűri elnöke arra is felhívta a figyelmet, fontos, hogy a gyermekek az éneklés mellett a népi kultúra több szeletét is megismerjék.

„Kallós Zoltán, erdélyi népzenekutató azt mondta, ha van egy magyar anyanyelvünk, kell, hogy legyen egy magyar zenei anyanyelvünk, és kell, hogy legyen egy magyar mozgáskultúránk. Ez a hármas egység ez alatt a két ünnep alatt is tisztán és világosan kézzel fogható volt számunkra, hiszen rá is mozdultak némelyek az énekükre, mert tudják azt, hogy ezekhez a dalokhoz a tánc elkerülhetetlen.” - emelte ki az Emerton- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes.

A 16. megyei népdalversenyen 300 produkció hangzott el. A két nap alatt közel 700 diák állt színpadra, őket 98 nevelő készítette fel. A legeredményesebb diákok a „Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési versenyen képviselhetik iskolájukat május 19-én Budapesten.

Regman Karola - Keszthelyi TV

                 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó