+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elektromos ingerrel a remegés ellen
2018. április 17. kedd 14:44 - Keszthely
Elektromos ingerrel a remegés ellen
Az elmúlt 18 évben közel 1000 főnél végeztek un. neurostimulációs, vagyis idegrendszer ingerléses beavatkozást. A módszer ennek ellenére sem ismert széles körben, pedig a Parkinson-kór, az epilepszia és más mozgászavarokkal járó betegség tüneteit is megszüntetheti. A pécsi Idegsebészeti Klinikán végzett beavatkozásról Dr. Balás István, egyetemi docens tartott előadást az Egészségfejlesztési Iroda meghívására, a Balaton Színházban.

Izommerevség, remegés, meglassultság – ezek a Parkinson-kór tünetei.  Megoldás a neurostimuláció, vagyis az idegrendszer ingerlése - mondja Dr. Balás István:  „Ami annyit jelent, hogy a kórosan működő idegrendszeri működéseket elektromos ingerekkel megpróbálunk normalizálni és ezzel a betegnek a tüneteit, életminőségét nagymértékben tudjuk javítani. Leggyakrabban és legrégebb óta a mozgászavarokat kezeljük így, például a jól ismert Parkinson betegség, ezen kívül végtagremegések és léteznek olyan izomgörccsel, fájdalommal járó betegségek, idegrendszeri kórképek, amelyek szintén a mozgászavar kategóriába tartoznak.”

Ezek mellett epilepszia és bizonyos pszichés betegségek tüneteit is megszüntetheti ez a beavatkozás – mondta el a pécsi Idegsebészeti Klinika docense. Dr. Balás István kifejtette, hogy az agy mélyére, vagy a gerincvelőbe egy 1,5 mm átmérőjű elektródát ültetnek, amit egy bőr alá helyezett akkumulátor működtet, a beteg pedig egy távirányítóval maga is szabályozhatja az eszközt. Érdekesség, hogy bizonyos esetekben éber állapotban végzik a beavatkozást, mert a beültetett elektromos eszköz működését ki kell próbálni. Balás István és csapata 2001 óta alkalmazza ezt az eljárást: 

„Az országban elsők között alkalmaztuk azt a modalitást és mindenképpen annyiban unikális, hogy 20 évvel korábban, ezt megelőzően nem volt Magyarországon erre lehetőség. Az egy óriási nagy vívmányunk volt, hogy el tudtuk intézni azt, hogy a Magyar Egészségbiztosítási Pénztár ezeket a műtéteket és a hozzá szükséges, nagy értékű implantátumokat támogatja.”

 Az előadáson megtudtuk, hogy a pécsi Idegsebészeti Klinikán évente körülbelül száz ilyen műtétet végeznek. Balás István elmondta, hogy a módszer még alulhasznált, kevesen tudnak róla. Pedig a neurostimuláció nem roncsolja az idegrendszert és a tüneteket teljes mértékben megszüntetheti.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus