+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kultúra szolgálatában a Berzsenyi Társaság
2019. május 7. kedd 14:40 - Keszthely
A kultúra szolgálatában a Berzsenyi Társaság
Ihlető asszonyok, tájak, festmények – ez volt a témája az idei Berzsenyi Helikonnak. A költő nevét viselő irodalmi és művészeti társaság minden évben Berzsenyi születésnapjához kapcsolódva szervez írótalálkozót. A tanácskozáson szó esett Áprily Lajos, Weöres Sándor és Csanádi Imre költészetéről is. A keszthelyi Festetics kastélyban átadták a Berzsenyi-díjat és a Berzsenyi Dániel Hűségjutalmat is.

A Keszthelyi Festetics kastélyban, az 1817-ben életre hívott Helikoni Ünnepségek helyszínén találkoztak ismét az irodalmárok. A közel hatszáz fős taglétszámú társaság célja a Kárpát-medence irodalmi, képzőművészeti, tudományos életének és művelőinek, képviselőinek támogatása.

Neisz Péter alelnök: „A társaság ezen dolgozik, hogy mindenkit beemeljen a kultúra belső berkeibe. Mindenkit várunk, mindenkit megszólítunk, jöhetnek. Én szerintem a legfontosabb dolog az, hogy adjunk az embereknek és ez egy olyan fantasztikus dolog, hogy adunk és nekünk is ugyanannyi marad.”

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaságnak 1904-ben fogalmazták meg az alapítók a célját, mely nem más, mint az irodalom és a magyar kultúra ápolása. Tevékenységük azóta már kiterjedtebb. Fontos cél természetesen a költő emlékének ápolása. A tanácskozáson Berzsenyi leszármazott is képviseltette magát. Gerbár Józsefné szerint elődje költészete ma a reneszánszát éli: „Relatíve sok fiatalt hallok és látok, aki örömmel olvassa Berzsenyinek a verseit és hivatkozik is rá, mert most is van aktualitása annak, amit mond, például a Magyarokhoz című versében.”

1988-ban alapította a társaság a Berzsenyi-díjat, melyet közösségépítő tevékenységéért és a niklai irodalmi táborban végzett munkájáért ítéltek oda Tari István, vajdasági költőnek.  

„Azoktól az emberektől kaptam, akiket nagyon jól ismerek és akik valószínűleg tájékozódtak abban, hogy mi az amit én időnként elkövetek. Minden díjnak örülni kell, ugye a díjat adják, ez a legegyszerűbb jellemzője a díjaknak és én azt gondolom, hogy egy olyan társaságtól kaptam, amelyet magam is nagyra tartok és fontosnak tartok” - nyilatkozta a díjazott költő. 

A Berzsenyi Dániel Hűségjutalmat Szita Károly, Kaposvár polgármesterének ítélte oda a társaság.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó