+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fehérvasárnapi komatálcsere
2019. április 30. kedd 15:47 - Keszthely
Fehérvasárnapi komatálcsere
Fehérvasárnapi határjáráson erősítették baráti kapcsolataikat a keszthelyi Család iskolások. Az intézmény 2001 óta szervezi meg a vallás és néphagyomány szempontjából is különleges programot. A város templomait keresték fel a határjárók és mindenhol komatállal kedveskedtek egymásnak a felek.

A fehérvasárnap elnevezés arra utal, hogy a nagyszombaton keresztelt katekumenek ekkor vetették le fehér ruhájukat. Amikor a felnőttkeresztség helyett az újszülöttek megkeresztelése terjedt el, Magyarországon szokásba jött, hogy ezen a napon választották ki a következő gyermek számára a keresztszülőt, vagyis a komát, és ezt komatál küldésével fejezték ki. 

A cukorperecet és húsvéti tojást tartalmazó tál mellé még egy finom üveg bort is ajándékoztak a Család iskolások. A református gyülekezet tagjai viszonozták is a kedvességet. 2001-ben merült fel, hogy megtartsák ezt a népszokást. A Család Iskolához az évek során többen csatlakoztak.

„Mindenhol viszonozzák a komatálunkat egy cseretállal és ez egy kerek ez a történet, tehát kovácsolja a közösségeket és ezt érzik a gyerekek is, hogy valahova tartoznak, valakivel együtt vannak és ez reméljük, hogy így is marad” - mondta Hardi András, az iskola táncpedagógusa. 

A középkorban egész Magyarország területén elterjedt szokás volt a határjárás. A földeken, a vetések között ereklyékkel, templomi zászlókkal, énekszóval rendeztek körmeneteket. Keszthelyen a szakrális központokat keresték fel a határjárók.

„Ez egy kiváló alkalom arra, hogy műveljük a népi kultúránkat, amit nagyon szeretünk. Viseletbe öltözünk, körbejárjuk a környék templomait, ajándékot adunk és ezzel a barátságot erősítjük a templomokkal” - vélekedett Varga János, az iskola diákja. 

Az iskolavezetés azt tapasztalja, hogy a gyerekek mindig lelkesen készülnek a fehérvasárnapra. A szervezők úgy vélik, ez nem elsősorban a Család iskola megmutatkozása, hanem a fiatalság, az élet reménységének a megmutatkozása.

Molnár Zsuzsanna igazgató: „Azt gondolom, hogy ez egy olyan organikus ünnep, olyan organikus szerveződés, ami bennünk van, a vérünkben van, öröm a lányoknak, öröm a fiúknak, legénykorban is, kisgyermekkorban is és öröm a szülőknek, hogy velünk jöhetnek erre.”

A határjárók a Karmelita bazilika után az evangélikus templomhoz vonultak, végül a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomnál fejezték be a határjárást.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó