+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fehérvasárnapi komatálcsere
2019. április 30. kedd 15:47 - Keszthely
Fehérvasárnapi komatálcsere
Fehérvasárnapi határjáráson erősítették baráti kapcsolataikat a keszthelyi Család iskolások. Az intézmény 2001 óta szervezi meg a vallás és néphagyomány szempontjából is különleges programot. A város templomait keresték fel a határjárók és mindenhol komatállal kedveskedtek egymásnak a felek.

A fehérvasárnap elnevezés arra utal, hogy a nagyszombaton keresztelt katekumenek ekkor vetették le fehér ruhájukat. Amikor a felnőttkeresztség helyett az újszülöttek megkeresztelése terjedt el, Magyarországon szokásba jött, hogy ezen a napon választották ki a következő gyermek számára a keresztszülőt, vagyis a komát, és ezt komatál küldésével fejezték ki. 

A cukorperecet és húsvéti tojást tartalmazó tál mellé még egy finom üveg bort is ajándékoztak a Család iskolások. A református gyülekezet tagjai viszonozták is a kedvességet. 2001-ben merült fel, hogy megtartsák ezt a népszokást. A Család Iskolához az évek során többen csatlakoztak.

„Mindenhol viszonozzák a komatálunkat egy cseretállal és ez egy kerek ez a történet, tehát kovácsolja a közösségeket és ezt érzik a gyerekek is, hogy valahova tartoznak, valakivel együtt vannak és ez reméljük, hogy így is marad” - mondta Hardi András, az iskola táncpedagógusa. 

A középkorban egész Magyarország területén elterjedt szokás volt a határjárás. A földeken, a vetések között ereklyékkel, templomi zászlókkal, énekszóval rendeztek körmeneteket. Keszthelyen a szakrális központokat keresték fel a határjárók.

„Ez egy kiváló alkalom arra, hogy műveljük a népi kultúránkat, amit nagyon szeretünk. Viseletbe öltözünk, körbejárjuk a környék templomait, ajándékot adunk és ezzel a barátságot erősítjük a templomokkal” - vélekedett Varga János, az iskola diákja. 

Az iskolavezetés azt tapasztalja, hogy a gyerekek mindig lelkesen készülnek a fehérvasárnapra. A szervezők úgy vélik, ez nem elsősorban a Család iskola megmutatkozása, hanem a fiatalság, az élet reménységének a megmutatkozása.

Molnár Zsuzsanna igazgató: „Azt gondolom, hogy ez egy olyan organikus ünnep, olyan organikus szerveződés, ami bennünk van, a vérünkben van, öröm a lányoknak, öröm a fiúknak, legénykorban is, kisgyermekkorban is és öröm a szülőknek, hogy velünk jöhetnek erre.”

A határjárók a Karmelita bazilika után az evangélikus templomhoz vonultak, végül a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomnál fejezték be a határjárást.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Számos rangos sikert értek el a mindössze négy éve működő Emotion Táncstúdió versenyzői.
 
Az intézmény a kamara kezdeményezéséhez csatlakozik és segíti a pályaválasztás előtt álló diákokat!
 
15 zsákfalut kell végig járniuk két nap alatt. Zala megyén kívül Tolnába is el kell jutniuk.
 
Szakmai napot rendeztek a A digitális környezet a köznevelésben elnevezésű pilot projekt résztvevőinek.
 
Az ország egyes részein kevés lesz a gyümölcstermés.
 
A jelenlegi időjárás nem kedvez a szőlőnek. A növény fejlődése miatt jóval több napsütésre volna szükség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó