+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megemlékezést tartanak I. Festetics György halálának 200. évfordulóján
2019. április 1. hétfő 17:35 - Keszthely
Megemlékezést tartanak I. Festetics György halálának 200. évfordulóján
Megemlékezést tartanak holnap este I. Festetics György halálának 200. évfordulója alkalmából Keszthelyen. Már tervezik a gróf újratemetését, melyet jelenlegi információk szerint június 29-én tartanak. Festetics végakarata szerint a családi kriptába kerül, mely a Szent Miklós temetőben található.

Kedden este megemlékezést tartanak I. Festetics Györgyről Keszthelyen – számolt be sajtótájékoztató keretében Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere. Az esemény a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban lesz a 19 órás szentmisét követően, melyen részt vesz IV. Festetics György herceg is. A megemlékező beszédet Dr. Cséby Géza irodalomtörténész tartja. Szeretettel hívnak mindenkit, akik ez alkalommal fejet kívánnak hajtani a Festetics család talán legkiemelkedőbb személye előtt.

„A városban működő intézmények, intézetek vezetőitől pedig azt kérem, hogy ezen a napon a náluk szokásos módon helyeztessenek ki gyászzászlót.” - mondta el a polgármester.

Korábban Festetics halálának 200. évfordulójára, április másodikára tervezték az újratemetést, azonban a Herceg kérésére ez várhatóan június 29-re tolódik – mondta el Pálinkás Róbert. A Helikon Kastélymúzeum igazgatója hozzátette, az egyeztetésre azért volt szükség, mivel a Herceg gyermekei külföldön, Monacoban, illetve New Yorkban élnek. A család pedig fontosnak tartja, hogy mindannyian részt tudjanak venni a méltó újratemetésen.

„Herceg úr, illetve a fiai Tasziló és György ezen a napon fognak ráérni, ezért kérte Herceg úr, hogy ezen a napon legyen a temetés. Én azt gondolom, hogy egy megfelelően felkészült szervezetet, állami szervezetet is be kell vonni ebbe, ezért megkerestük a NÖRI-t, ez a Nemzeti Örökség Intézete, aki a budapesti úti Fiumei sírkertnek a gondozója. Ugye ott találhatók a nagy állami mauzóleumok, és az ő részvételükkel holnap egy helyszíni bejárást fogunk tartani, ahol meg fogjuk nézni az altemplomban található sírt, magát a mauzóleumot, az útvonalat, végig fogjuk beszélni az egész programot.” - ismertette az igazgató. 

I. Festetics Györgyöt halála után a templom alatti kriptában helyezték végső nyugalomra. Az idei év Festetics-év, így merült fel a gondolat, hogy a gróf végakarata végre teljesüljön, miszerint földi maradványait egy családi sírhelyre szállítsák át. A Szent Miklós temetőben található Festetics-Mauzóleum a Helikon Kastélymúzeum vagyonkezelésébe tartozik, melyet 2015-ben újítottak fel Miniszterelnökségtől kapott forrásból.    

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A májusi csapadékmennyiség elegendő volt a terményeknek, a hideg viszont nem tett jót a növényeknek.
 
Két hét múlva rendezik a Pünkösdi Regattát.
 
Az intézmény egy hónapig használhat egy 3D nyomtatót, ezzel készült a játék.
 
A betegek tájékoztatásának segítésére fejlesztettek új rendszert a kórházban Keszthelyen.
 
A 101 heliogravürből álló tárlatot egészen szeptember 22-ig tekintheti a közönség.
 
A Pannon Egyetem Georgikonos hallgatóinak Sárgulási ünnepségének idén is a kastély parkja adott helyszínt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó