+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megemlékezést tartanak I. Festetics György halálának 200. évfordulóján
2019. április 1. hétfő 17:35 - Keszthely
Megemlékezést tartanak I. Festetics György halálának 200. évfordulóján
Megemlékezést tartanak holnap este I. Festetics György halálának 200. évfordulója alkalmából Keszthelyen. Már tervezik a gróf újratemetését, melyet jelenlegi információk szerint június 29-én tartanak. Festetics végakarata szerint a családi kriptába kerül, mely a Szent Miklós temetőben található.

Kedden este megemlékezést tartanak I. Festetics Györgyről Keszthelyen – számolt be sajtótájékoztató keretében Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere. Az esemény a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban lesz a 19 órás szentmisét követően, melyen részt vesz IV. Festetics György herceg is. A megemlékező beszédet Dr. Cséby Géza irodalomtörténész tartja. Szeretettel hívnak mindenkit, akik ez alkalommal fejet kívánnak hajtani a Festetics család talán legkiemelkedőbb személye előtt.

„A városban működő intézmények, intézetek vezetőitől pedig azt kérem, hogy ezen a napon a náluk szokásos módon helyeztessenek ki gyászzászlót.” - mondta el a polgármester.

Korábban Festetics halálának 200. évfordulójára, április másodikára tervezték az újratemetést, azonban a Herceg kérésére ez várhatóan június 29-re tolódik – mondta el Pálinkás Róbert. A Helikon Kastélymúzeum igazgatója hozzátette, az egyeztetésre azért volt szükség, mivel a Herceg gyermekei külföldön, Monacoban, illetve New Yorkban élnek. A család pedig fontosnak tartja, hogy mindannyian részt tudjanak venni a méltó újratemetésen.

„Herceg úr, illetve a fiai Tasziló és György ezen a napon fognak ráérni, ezért kérte Herceg úr, hogy ezen a napon legyen a temetés. Én azt gondolom, hogy egy megfelelően felkészült szervezetet, állami szervezetet is be kell vonni ebbe, ezért megkerestük a NÖRI-t, ez a Nemzeti Örökség Intézete, aki a budapesti úti Fiumei sírkertnek a gondozója. Ugye ott találhatók a nagy állami mauzóleumok, és az ő részvételükkel holnap egy helyszíni bejárást fogunk tartani, ahol meg fogjuk nézni az altemplomban található sírt, magát a mauzóleumot, az útvonalat, végig fogjuk beszélni az egész programot.” - ismertette az igazgató. 

I. Festetics Györgyöt halála után a templom alatti kriptában helyezték végső nyugalomra. Az idei év Festetics-év, így merült fel a gondolat, hogy a gróf végakarata végre teljesüljön, miszerint földi maradványait egy családi sírhelyre szállítsák át. A Szent Miklós temetőben található Festetics-Mauzóleum a Helikon Kastélymúzeum vagyonkezelésébe tartozik, melyet 2015-ben újítottak fel Miniszterelnökségtől kapott forrásból.    

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó