+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zala megye dobogós a gyógyvizes kezelésekben
2019. március 5. kedd 14:05 - Hévíz,Zalakaros
Zala megye dobogós a gyógyvizes kezelésekben
Budapest után Zala megyében vették igénybe a legtöbben egészségbiztosítási támogatással a gyógyvizes kezeléseket az elmúlt évben – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból. Ilyen kezelések lehetnek többek között az iszappakolás, a gyógyvizes kádfürdő vagy a gyógymasszázs is. Ezekből a szolgáltatásokból évente kétszer 15 alkalmat írhatnak fel a szakorvosok. A térségben Hévízen és Zalakaroson is népszerűek voltak ezek a kúrák.

Ez a férfi is gyógyvizes kezelésre érkezett a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházba. Elsősorban dereka, csípője és nyaka érzékeny, ezért van szüksége a terápiákra. Mint elmondta, nem először járt az intézményben, több kúrát is kipróbált már.

„Évente 15 alkalommal. Minden másnap. Hetente háromszor. Januárba kezdtem és március 8-án lesz az utolsó kezelésem. És nagyon meg vagyok elégedve, kiszolgálások, személyzet, nagyon kedvesek. Barátságosak, minden rendben. És bízok benne, hogy javulás fog fennállni.” - osztotta meg tapasztalatait Kiss József.

Országosan évente 7 millió, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által is támogatott fürdőgyógyászati kezelést írnak fel a szakorvosok. Ennek értéke kb. 4 milliárd forint. A főváros után Zala megye jár élen ezek szolgálatában, hiszen ebben a térségben vették igénybe a legtöbben ezeket a gyógyító eljárásokat. Hévízen tavaly 292.549 járóbeteget láttak el, akik körében a legnépszerűbb szolgáltatás a gyógyfürdőzés volt. Ezt 242.624-en vették igénybe. Emellett több mint 82.000-en érkeztek a szakorvosok javaslatára orvosi gyógymasszázsra és csaknem 56.000-en víz alatti gyógytornára.

„Pontosan ugyanolyan gyógyszer, mint az antibiotikum, vagy a gyulladáscsökkentő, de nem minden orvos írhatja föl. Reumatológus, illetve rehabilitációs szakorvos, aki felírhat ilyen fürdőgyógyászati kezeléseket. Először egy háziorvosi beutalóval ilyen szakorvosnál kell jelentkezni, ahol megtörténik a betegnek a fizikális vizsgálata. Megnézik, hogy milyen paraméterei vannak, mi a fő panasza, milyen gyógyszereket szed és utána egyénre szabott kezelési tervet állítanak föl.” - mondta el Dr. Mándó Zsuzsanna.

Az orvosigazgató elmondta, a három legnépszerűbb kezelés mellett számtalan más kúrán is részt vehetnek a betegek, többek között súlyfürdőzésen, iszappakoláson és a víz alatti vízsugármasszázson is.

Ez már a Zalakarosi Fürdő épülete. A statisztikák szerint a támogatott kezeléseket itt inkább a 30 év feletti korosztály veszi igénybe. Tavaly kb. 50.000 vendég érkezett hozzájuk, ők 3x15 alkalmas gyógyászati eljáráson vehettek részt.

„A legnépszerűbbek ezek közül az orvosi gyógymasszázs, a tangentor, a szénsavfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő és a gyógytorna voltak. Jellemző most már, hogy nem csak műtétek után vagy gyógykezelésekre jönnek, hanem rehabilitációra, megelőzési céllal is jönnek ide. És már odafigyelnek egyre jobban az egészséges életmódra meg a sportolásra meg az egészségvédelemre, ami meg 2019-ben a Zalakarosi Fürdő szlogenje is, hiszen ezt az évet az egészség évének hirdettük meg.” - ismertette Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója.

A zalai térséget az országos statisztika szerint Hajdú-Bihar és Csongrád megye követi.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Május 31-től már Keszthelyen is hallható a Mária Rádió.
 
A szabályok betartásával lehet fürdőzni a balatoni strandokon.
 
Megkezdődött az 55. strandszezon, péntektől látogatható a Zalakarosi Fürdő.
 
Hétfőtől már látogathatják az ebek és a gazdák a létesítményt, több szabályt is be kell azonban tartani.
 
Utakat javítottak, de megújul a polgármesteri hivatal épülete és bölcsőde is épül a községben.
 
Június 4-én nagyszabású installáció készül a Fő téren a békeszerződés jubileuma alkalmából.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó