+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Készülnek a Valentin-napra
2019. február 13. szerda 16:56 - Keszthely, Alsópáhok
Készülnek a Valentin-napra
Holnap lesz Valentin-nap. A keszthelyi üzletek és a környékbeli szolgáltatók is felkészültek az ünnepre. Megnő ilyenkor a virágok és az apró ajándéktárgyak iránti kereslet és sokan romantikus vacsorára is elviszik kedvesüket. Magyarországon új keletű hagyomány a szerelmesek ünnepe, Bálint napja ugyanis inkább a szőlőtermesztőknek volt fontos dátum.

A Valentin-napra szánt rózsákat rendezgeti Hamarics Cintia virágkötő. A virágboltokban megnő ekkor a kereslet a csokrok és az apró ajándéktárgyak iránt. Mint megtudtuk, eddig a bordó rózsa volt a legkeresettebb, de ettől az évtől inkább a pasztellszínű virágok dominálnak.

„Többek között a tulipán, ami ilyenkor nagyon népszerű vagy akár a boglárka. Illetve a hagyományos csokrok tekintetében is kezdenek eltérni a szokások. Mostanában leginkább, vagyis legtöbbször inkább ilyen kisebb dobozokba rejtett virágokat visznek szívesen.” - mondta el a virágkötő.

A Valentin-napra tekintettel február 11. és 15. között fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat a NAV munkatársai. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését és az online pénztárgépek szabályszerű használatát.

„A NAV honlapján az adótraffipax rovatban folyamatosan közzéteszi a hivatal által várható ellenőrzések időpontjait és helyét, így előre lehet követni, hogy hol számíthatnak biztosan a vállalkozók a revizorok megjelenésére. A közzétett adatok azonban nem zárják azt ki, hogy a NAV ellenőrei máshol is fognak ellenőrzést tartani.” - tájékoztatott Joó Hilda a NAV Zala Megyei Adó és Vámigazgatóság sajtóreferense.

A régi idők szerelmi ajándékait mutatja Gyanó Szilvia. A néprajzkutató elmondta, a szerelmesek napi hagyomány az angolszász országokból szivárgott be Magyarországra a ’90-es években. Hazánk szokásaihoz annyi kötődése lehet csupán, hogy mindig a farsangi időszakra esik, ami a párválasztás ideje volt. Más kontextusban azonban fontos volt február 14-e több zalai településen is.

„Itt például a szőlőtermesztéssel kapcsolatban van néhány praktika, amit el kell végezni. Feljegyezték, hogy Cserszegtomajon, ilyenkor a szőlősgazdák körbejárták a birtokot azért, hogy a madaraktól és a tolvajoktól megvédjék a szőlőtermést. És Balatongyörökön ugyanebből a célból a szőlőtáblának a négy sarkán kellett 4-4 metszést elvégezni azért, hogy a madarak és a tolvajok ne tudjanak kárt tenni a szőlőtermésben.” - tette hozzá a szakember.

Halat szeletelnek a Valentin-napi menühöz. Ebben az étteremben harmadik éve szervezik meg az ünnepi alkalmat, ami évről évre népszerűbb lett. A foglalásokból kiindulva idén teltházra számíthatnak a szerelmesek napján.

„Egy különleges ötfogásos menüsorral készülünk erre az alkalomra. Az éttermünk is egy kicsit hangulatos, kapunk egy kis asztali díszítést is, amit a kedves feleségeink fognak személyesen elkészíteni, ami kicsit még ünnepélyesebbé, meg olyan kis családiasabbá ezt a kis hangulatot.” - mondta el Szücs Attila séf.

Az ünnepi ötfogásos menükínálatban olyan afrodiziákumok is szerepelnek, mint a kacsa, a spárga vagy a csokoládé, az italkínálatban pedig a bor és a különleges koktélok szerepelnek majd.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus