+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Készülnek a Valentin-napra
2019. február 13. szerda 16:56 - Keszthely, Alsópáhok
Készülnek a Valentin-napra
Holnap lesz Valentin-nap. A keszthelyi üzletek és a környékbeli szolgáltatók is felkészültek az ünnepre. Megnő ilyenkor a virágok és az apró ajándéktárgyak iránti kereslet és sokan romantikus vacsorára is elviszik kedvesüket. Magyarországon új keletű hagyomány a szerelmesek ünnepe, Bálint napja ugyanis inkább a szőlőtermesztőknek volt fontos dátum.

A Valentin-napra szánt rózsákat rendezgeti Hamarics Cintia virágkötő. A virágboltokban megnő ekkor a kereslet a csokrok és az apró ajándéktárgyak iránt. Mint megtudtuk, eddig a bordó rózsa volt a legkeresettebb, de ettől az évtől inkább a pasztellszínű virágok dominálnak.

„Többek között a tulipán, ami ilyenkor nagyon népszerű vagy akár a boglárka. Illetve a hagyományos csokrok tekintetében is kezdenek eltérni a szokások. Mostanában leginkább, vagyis legtöbbször inkább ilyen kisebb dobozokba rejtett virágokat visznek szívesen.” - mondta el a virágkötő.

A Valentin-napra tekintettel február 11. és 15. között fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat a NAV munkatársai. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését és az online pénztárgépek szabályszerű használatát.

„A NAV honlapján az adótraffipax rovatban folyamatosan közzéteszi a hivatal által várható ellenőrzések időpontjait és helyét, így előre lehet követni, hogy hol számíthatnak biztosan a vállalkozók a revizorok megjelenésére. A közzétett adatok azonban nem zárják azt ki, hogy a NAV ellenőrei máshol is fognak ellenőrzést tartani.” - tájékoztatott Joó Hilda a NAV Zala Megyei Adó és Vámigazgatóság sajtóreferense.

A régi idők szerelmi ajándékait mutatja Gyanó Szilvia. A néprajzkutató elmondta, a szerelmesek napi hagyomány az angolszász országokból szivárgott be Magyarországra a ’90-es években. Hazánk szokásaihoz annyi kötődése lehet csupán, hogy mindig a farsangi időszakra esik, ami a párválasztás ideje volt. Más kontextusban azonban fontos volt február 14-e több zalai településen is.

„Itt például a szőlőtermesztéssel kapcsolatban van néhány praktika, amit el kell végezni. Feljegyezték, hogy Cserszegtomajon, ilyenkor a szőlősgazdák körbejárták a birtokot azért, hogy a madaraktól és a tolvajoktól megvédjék a szőlőtermést. És Balatongyörökön ugyanebből a célból a szőlőtáblának a négy sarkán kellett 4-4 metszést elvégezni azért, hogy a madarak és a tolvajok ne tudjanak kárt tenni a szőlőtermésben.” - tette hozzá a szakember.

Halat szeletelnek a Valentin-napi menühöz. Ebben az étteremben harmadik éve szervezik meg az ünnepi alkalmat, ami évről évre népszerűbb lett. A foglalásokból kiindulva idén teltházra számíthatnak a szerelmesek napján.

„Egy különleges ötfogásos menüsorral készülünk erre az alkalomra. Az éttermünk is egy kicsit hangulatos, kapunk egy kis asztali díszítést is, amit a kedves feleségeink fognak személyesen elkészíteni, ami kicsit még ünnepélyesebbé, meg olyan kis családiasabbá ezt a kis hangulatot.” - mondta el Szücs Attila séf.

Az ünnepi ötfogásos menükínálatban olyan afrodiziákumok is szerepelnek, mint a kacsa, a spárga vagy a csokoládé, az italkínálatban pedig a bor és a különleges koktélok szerepelnek majd.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Számos rangos sikert értek el a mindössze négy éve működő Emotion Táncstúdió versenyzői.
 
Az intézmény a kamara kezdeményezéséhez csatlakozik és segíti a pályaválasztás előtt álló diákokat!
 
15 zsákfalut kell végig járniuk két nap alatt. Zala megyén kívül Tolnába is el kell jutniuk.
 
Szakmai napot rendeztek a A digitális környezet a köznevelésben elnevezésű pilot projekt résztvevőinek.
 
Az ország egyes részein kevés lesz a gyümölcstermés.
 
A jelenlegi időjárás nem kedvez a szőlőnek. A növény fejlődése miatt jóval több napsütésre volna szükség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó