+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Farsangi kellékek
2019. február 1. péntek 16:21 - Keszthely
Farsangi kellékek
Javában tart a farsang, ebben az időszakban gyerekek és felnőttek egyaránt jelmezt öltenek. Sokan otthon varrják a ruhákat, de a jelmezkölcsönzők kínálata is nagyon népszerű. Mindezek mellett ilyenkor elmaradhatatlan édesség a farsangi szalagos fánk. Ennek az elkészítése azonban gyakorlatot igényel.

Édesanyja receptje alapján készíti a farsangi fánkot Salamon Józsefné. Zsófi néni szerint a vízkereszttől húshagyó keddig tartó időszak elmaradhatatlan kelléke ez az édesség. Az elkészítése azonban odafigyelést igényel, ugyanis nem csak az alapanyagokon, hanem a háziasszony ügyességén is múlik, hogy mennyire lesz szalagos a fánk.    

„A nagy titka az, hogy először is meleg legyen a lakás, és a liszt is nagyon meleg legyen, és nagyon jól ki legyen dolgozva. Mikor kiszaggatjuk a fánkot, akkor még annak is kell egy 20-25 perc, hogy keljen. Akkor olyan közepes tüzű olajban kisütni.” - mondta a keszthelyi Margaréta Nyugdíjas Klub vezetője.

Az olajban pillanatok alatt aranybarnára sülnek a fánkok. A hagyomány szerint a farsangi édességet porcukorral és baracklekvárral tálalják.                    

A farsangnak a fánk mellett elengedhetetlen kelléke a jelmez. Ma már leginkább a gyerekek körében népszerű, hogy különböző karakterek bőrébe bújnak. A kreatív szülők otthon, maguk varrják a ruhákat, gyermekeikkel közösen ötletelve az aktuális jelmezen. Nagy Nóra idén a Jégvarázs című animációs film Elsájának öltözik, az ő ruháját is édesanyja készítette.

„Gyerekkoromban is mindig a szüleim készítették a jelmezeket. Akkor még nem voltak ilyen lehetőségek mint most, hogy kölcsönzés, inkább azokból a dolgokból tudtunk készülni, amiket otthon találtunk vagy barátoktól, rokonságtól kölcsön kaptuk, beszereztük. Nekem is valahogy megvan ez a dolog, hogy így szeretek vele foglalkozni.” - tájékoztatott Nagyné Reich Szilvia.

A jelmezkölcsönzőkben is sokan keresnek ruhát a különböző farsangi bálokra, rendezvényekre. Ide nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is betérnek. Vannak akik az üzletben szereznek ötletet, Déghyné Ivusza Judit pedig már konkrét elképzeléssel érkezett.

„Azt elárulhatom, hogy én porondmester jelmezt keresek, és az osztályban a gyerekek is ehhez öltözködnek majd.” - mondta a pedagógus.

A hévízi jelmezkölcsönzőben a ruhák mellé a kiegészítők széles tárháza is rendelkezésre áll. Az üzletben évről évre igyekeznek követni a divatot, és új jelmezeket is készítenek. A tulajdonos szerint azonban vannak állandó kedvencek.    

„A férfiak imádják a Drakulát, az mindig egy ütős jelmez a farsangon. Az apácákat a hölgyek, a cowboyok, az indiánok, aztán a korhű jelmezek közül a Casanova például, ami egy nagyon elegáns, nagyon csinos, különleges jelmez. A hölgyek pedig szintén a szuperhősnők, a supergirl például, a batgirl például, ezeket a csinos hölgyek nagyon szeretik.” - emelte ki Fullérné Simon Erika, az 5let Jelmezkölcsönző tulajdonosa.

A jelmezkölcsönző tulajdonosa szerint a jelmezválasztásnál fontos szempont a kényelem, és, hogy könnyen lehessen benne táncolni. Az idei farsangi időszak március 6-ig tart. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó