+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Farsangi kellékek
2019. február 1. péntek 16:21 - Keszthely
Farsangi kellékek
Javában tart a farsang, ebben az időszakban gyerekek és felnőttek egyaránt jelmezt öltenek. Sokan otthon varrják a ruhákat, de a jelmezkölcsönzők kínálata is nagyon népszerű. Mindezek mellett ilyenkor elmaradhatatlan édesség a farsangi szalagos fánk. Ennek az elkészítése azonban gyakorlatot igényel.

Édesanyja receptje alapján készíti a farsangi fánkot Salamon Józsefné. Zsófi néni szerint a vízkereszttől húshagyó keddig tartó időszak elmaradhatatlan kelléke ez az édesség. Az elkészítése azonban odafigyelést igényel, ugyanis nem csak az alapanyagokon, hanem a háziasszony ügyességén is múlik, hogy mennyire lesz szalagos a fánk.    

„A nagy titka az, hogy először is meleg legyen a lakás, és a liszt is nagyon meleg legyen, és nagyon jól ki legyen dolgozva. Mikor kiszaggatjuk a fánkot, akkor még annak is kell egy 20-25 perc, hogy keljen. Akkor olyan közepes tüzű olajban kisütni.” - mondta a keszthelyi Margaréta Nyugdíjas Klub vezetője.

Az olajban pillanatok alatt aranybarnára sülnek a fánkok. A hagyomány szerint a farsangi édességet porcukorral és baracklekvárral tálalják.                    

A farsangnak a fánk mellett elengedhetetlen kelléke a jelmez. Ma már leginkább a gyerekek körében népszerű, hogy különböző karakterek bőrébe bújnak. A kreatív szülők otthon, maguk varrják a ruhákat, gyermekeikkel közösen ötletelve az aktuális jelmezen. Nagy Nóra idén a Jégvarázs című animációs film Elsájának öltözik, az ő ruháját is édesanyja készítette.

„Gyerekkoromban is mindig a szüleim készítették a jelmezeket. Akkor még nem voltak ilyen lehetőségek mint most, hogy kölcsönzés, inkább azokból a dolgokból tudtunk készülni, amiket otthon találtunk vagy barátoktól, rokonságtól kölcsön kaptuk, beszereztük. Nekem is valahogy megvan ez a dolog, hogy így szeretek vele foglalkozni.” - tájékoztatott Nagyné Reich Szilvia.

A jelmezkölcsönzőkben is sokan keresnek ruhát a különböző farsangi bálokra, rendezvényekre. Ide nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is betérnek. Vannak akik az üzletben szereznek ötletet, Déghyné Ivusza Judit pedig már konkrét elképzeléssel érkezett.

„Azt elárulhatom, hogy én porondmester jelmezt keresek, és az osztályban a gyerekek is ehhez öltözködnek majd.” - mondta a pedagógus.

A hévízi jelmezkölcsönzőben a ruhák mellé a kiegészítők széles tárháza is rendelkezésre áll. Az üzletben évről évre igyekeznek követni a divatot, és új jelmezeket is készítenek. A tulajdonos szerint azonban vannak állandó kedvencek.    

„A férfiak imádják a Drakulát, az mindig egy ütős jelmez a farsangon. Az apácákat a hölgyek, a cowboyok, az indiánok, aztán a korhű jelmezek közül a Casanova például, ami egy nagyon elegáns, nagyon csinos, különleges jelmez. A hölgyek pedig szintén a szuperhősnők, a supergirl például, a batgirl például, ezeket a csinos hölgyek nagyon szeretik.” - emelte ki Fullérné Simon Erika, az 5let Jelmezkölcsönző tulajdonosa.

A jelmezkölcsönző tulajdonosa szerint a jelmezválasztásnál fontos szempont a kényelem, és, hogy könnyen lehessen benne táncolni. Az idei farsangi időszak március 6-ig tart. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó