+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Még tart a tél, közlekedjünk téli gumival!
2019. január 31. csütörtök 09:00 - Keszthely
Még tart a tél, közlekedjünk téli gumival!
Egy kopott gumi, aminek a profilmélysége az előírt szint alá csökkent, nagyon veszélyes lehet a közutakon. A nyári esőben is, de télen még inkább. Fagy, hó, havas eső ami nehezíti a közlekedést. Egy rossz gumiabroncs növelheti a féktávolságot és ronthatja a gépkocsi kormányozhatóságát is. Gyakori a baleset a nem megfelelő gumik használata miatt. A rendőrség ellenőrzés során akár a forgalmi engedélyt is bevonhatja, ha rossz az autónk gumija.

Keszthely a belvárosban is gyakori a közúti ellenőrzés van. A rendőrség a gépkocsik  gumiabroncsait is ellenőrzi. Mindenki  már ismeri  a 7°C-os határt, ami alatt téli gumi, felette pedig nyári gumi használata javasolt. Sokan nem gondolják át, hogy mekkora veszélynek tehetik ki magukat és másokat is a nem megfelelő abroncsok használatával. Az elmúlt időszakban is több pályaelhagyásos baleset történt ami abból adódott,hogy a vezető nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet, nem megfelelő műszaki állapotú autóval közlekedett.

"Tudni kell azt is, hogy a jármű vezetője köteles a telephely elhagyás előtt ellenőrizni a világító berendezések és a gumiabroncsok állapotát. Tudni kell azt, hogy jogszabályi előírás szerint a gumiabroncs futófelületének mélységének legalább 1,6 mm-nek kell lenni, ill. 75 cm-nél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében legalább 3 mm-nek. A mennyiben nem felel meg a gumiabroncsok állapota a jogszabályi előírásnak, abban az esetben az intézkedő rendőr elveszi a forgalmi engedélyt, mivel a jármű balesetveszélyes közlekedés szempontjából."- mondta tájékoztatásul Szabóné Horváth Szilvia a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

A gumi szervizekben most nem kell sorba állni abroncs cseréért. A nyári gumik télire való váltásának nagy időszaka október és november hónap. Cserép Ferenc az egyik keszthelyi szerviz tulajdonosa azt mondja, lényegesen fegyelmezettebbek az autósok, időben cserélnek abroncsot. Bár akadt olyan is aki januárban, a rossz idő beköszöntével érkezett a szervizbe gumicserére, át sem gondolva, hogy nem csak saját biztonságát, de utastársainak, és a többi közlekedőnek testi épségét, vagyonát is veszélyeztetheti a nem megfelelő autógumi használatával.

"A nyári  gumiabroncsokat javaslom mindenképpen lecseréltetni időben ugyanis az anyagminősége,összetétele,mechanikai tulajdonságai mások a téli abroncsoknak. Ez nem csak a profilmélységre értendő, hanem maga az anyaga összetétele is más. A téli gumi lamellázott ezáltal jobban tud kapaszkodnia hóban és a latyakos utakon. De nem csak a latyakos utakon kell a téli abroncs, a mínusz fokokban és a „0” Celsius fok körül is sokkal jobb tapadási tulajdonságokkal rendelkezik mint egy nyári gumiabroncs."- mondta Cserép Ferenc.

Egy kopott gumi megnövelheti a féktávolságot, illetve ronthatja a kocsi kormányozhatóságát is, ami egy kiélezett közlekedési helyzetben sorsdöntő is lehet. Ne vegyük félvállról az időjárás okozta megváltozott közlekedési viszonyokat, annak megfelelően készítsük fel autónkat. Biztonságunk érdekében.

 

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nagy az érdeklődés a kézműves táborokra.
 
A KÉVE aktivistái emelték fel szavukat a déli szabadstrandért.
 
A KÉVE demonstrációjára az alpolgármester is reagált.
 
A térségből is várják az önkéntes katonák jelentkezését.
 
Az én városom, Keszthely című projektből befolyt összeget klímaberendezésre fordítaná az osztály vezetése
 
20. éve szervezik meg a Gyenesdiási Bornapokat a Zalai Borcégér égisze alatt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó