+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sonka: évente egyszer
2012. április 7. szombat 19:45 - Belföld
Sonka: évente egyszer
Húsvétkor virág- és kölniillat lengi be az utcákat. A lakásokba selymes, finom fény költözik: ünnepel a tavasz. A húsvéthoz a locsolkodók rohama mellett hozzátartoznak a finom falatok is.

A télvégi önmegtartóztató, gyomorkímélő hetek után húsvét vasárnapján bőségesen terített asztalhoz ülhet le a család. Az pedig, hogy az ünnepi asztalra hagyományosan elkészített pácolt-füstölt sonka és egyszerű főtt tojás kerül-e, esetleg valami egészen szokatlan, új íz, nem írják elő szigorú szabályok. Az sem árt ugyan, ha az ünnepnapok alatt is vigyázunk a vonalainkra, de ennek érdekében sem kell száműzni a menüből a hagyományos ízeket, csak mértékletességet kell tanúsítani, esetleg új formában, fűszerekkel megbolondítva, bőséges zöldség- vagy gyümölcskörettel kell tálalni az ínycsiklandozó sonkát.

Sonkafőzés hagyományosan

Annak, aki ragaszkodik ahhoz a húsvéti sonkához, amit falura hazaszaladva, hagyományőrző módon az édesapja, esetleg apósa akasztott le a füstről, a következő főzési módot ajánlom. Ha füstölés előtt a formás sonkákat páclében is érlelték, nem szükséges főzés előtt újrapácolni a sonkát. Ha azonban csak a só és a szőlőtőke füstje érlelte zamatosra a disznócombot, akkor akár a sonka főzőlevét is megbolondíthatjuk különleges fűszerekkel, de be is pácolhatjuk főzés előtt 1-2 nappal.
A sonkát a főzés előtti este langyos vízben mossuk meg, majd egészben áztassuk be egy nagy edényben. Másnap reggel annyi hideg vízben tegyük fel főni, hogy teljesen ellepje. Ha pácolatlan sonkáról van szó, nyugodtan tegyünk a főzővizébe ízlés szerint egész fekete borsot, koriandert, fokhagymát, néhány szem borókabogyót. A fűszerekkel együtt főzzük körülbelül három-négy órán keresztül. Mikor megpuhult, lekapcsoljuk a lángot, és a sonkát a saját levében hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, leöntjük a levét, majd a sonkát hideg helyre tesszük. A főzőlevét többféle módon hasznosíthatjuk majd az elkövetkező napokban, de a legcélszerűbb az étkezésre szánt tojást abban főzni keményre, mert a fűszeres, füstös íz különleges aromát ad majd neki. Tálaláskor a sonkát vékony szeletekre szeljük, és reszelt tormával, mustárral, esetleg könnyű tavaszi zöldségsalátával kínáljuk.

Felhasználás

A füstölt sonkát fogyaszthatjuk a húsvéti reggelihez magában, de ekkor is jár hozzá friss reszelt torma, mustár, és persze finom pékáru. Tálalhatjuk azonban salátával, nagyon jól passzol a tormás krumpli saláta, vagy egy ízletes tojássaláta. Ha pedig maradna a főtt sonkából, számtalan lehetőség közül választhatunk a felhasználásnál. Készíthetünk natúr krémsajttal és darált vagy apróra vágott sonkával sonkakrémet, vagy megsüthetjük tükörtojással, tehetjük omlettbe, szeletelt sonkával készíthetünk finom szendvicseket.

Sonka receptek

Húsvéti sonkasaláta

Hozzávalók:
30 dkg főtt füstölt sonka
5-6 karika házikolbász
4-5 főtt tojás
2 dl tejföl
3-4 szem hónapos retek
1 közepes fej lilahagyma

bors
pici piros arany
Elkészítés:
A sonkát, a kolbászt, a retket és a lilahagymát apró kockákra vágjuk. A tojások sárgáját kiszedjük, külön tálba tesszük. A fehérjét összekockázzuk, hozzáadjuk a sonkához. A sárgáját szétnyomkodjuk, a tejföllel simára keverjük, fűszerezzük, majd a sonkás keverékre öntjük. Hűtőben picit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Aszpikos sonka terrine

Hozzávalók:
1 kg füstölt tarja
10 tojás
1 piros kaliforniai paprika
2,5 dl tejszínes torma
5 dkg zselatin
olívaolaj
2 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A füstölt tarját megfőzzük, és miután kihűlt, vékonyan felszeleteljük. A tojásokat szintén megfőzzük sós vízben, megpucoljuk, és hosszában félbevágjuk. 1 liter vízből vagy – ha nem túl zavaros – a sonka főzőlevéből és a zselatinporból aszpikot főzünk. A paprikát hosszú csíkokra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
Miután az előkészületekkel megvagyunk, őzgerincformában összeállítjuk a terrint. A forma alját kirakjuk tarjaszeletekkel. A tormát összekeverjük 1 dl aszpikkal, és elkenjük a tarján. Ezután újabb tarjaszeletek következnek, amire ráfektetjük a főtt tojásokat és a sültpaprika-szeleteket. Az egészet kiöntjük aszpikkal, pár percig dermesztjük, megszórjuk a petrezselyemmel, majd a maradék, aszpikba mártott sonkaszeletekkel az egészet befedjük. Fóliával letakarjuk, és legalább 4-5 órán át a hűtőben dermesztjük. Hidegen felszeletelve kínáljuk a locsolóknak.

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök)
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, lilakáposzta)
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl száraz vörösbor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál natúr reszelt torma
1 púpozott teáskanál liszt
Elkészítés:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel - rostjaira merőlegesen - kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát nehéz szeletelni.)
A sonkalébe beletesszük az összes megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük.

Sonkás rántott palacsinta

Hozzávalók:
12-14 db enyhén sós palacsinta
25 dkg sonka (a megmaradt húsvéti sonka is jó)
25 dkg reszelt sajt
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
kevés mustár

grill zöldségfűszer
A panírhoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A töltelékhez a sonkát apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük. A palacsintákat megtöltjük a sonkás-sajtos töltelékkel, és hasonlóan a töltött káposztához feltekerjük, a végén egy hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
A hagyományos módon panírozzuk, majd forró olajban pirosra sütjük. Sült krumpli, krumplipüré, rizibizi vagy majonézes saláták remekül illenek hozzá.
 

galéria
1
2
 
 
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus