+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dr. Vajkai Aurélra emlékeztek
2018. május 15. kedd 13:39 - Cserszegtomaj
Dr. Vajkai Aurélra emlékeztek
Vajkai Aurél etnográfus születésének 115. évfordulóján emlékhely avatással és kiállítással tisztelegtek Cserszegtomajon. A kolozsvári születésű tudós sokat tartózkodott a településen ,feleséget is Cserszegtomajon talált magának . Munkáihoz,kutatásaihoz kiváló hely volt a falusi életet bemutató község.

 Vajkai Aurél születésének 115. évfordulóján Bartha Gábor polgármester mondott megemlékező beszédet. A településen a Vajkai Aurélról elnevezett utca elején alakítottak ki emlékhelyet, tisztelegve a kutató, az etnográfus előtt aki a népi orvoslás mellett sokat foglalkozott az egyszerű emberek életével, a népi építkezésekkel. Számos tanulmánya, cikke jelent meg szakfolyóiratokban, irodalmi szaklapokban. Tanulmány útjai, később családi kötődése miatt sokat tartózkodott Cserszegtomajon. Feleségét is Cserszegtomajon találta meg. Beépült az egyszerű emberek életébe, szívesen töltötte az idejét velük. Vajkai Aurél 1939 –től két éven át igazgatta a Balatoni Múzeumot. Az emlékhely avatáson leánya Vajkai Zsófia mondott köszönetet a településnek és Major Janka szobrászművésznek aki édesapja emlékére készítette el azt az emléktáblát melyet Varga-Csikász Bence káplán szentelt meg. Azt követően Vajkai Aurél unokái és dédunokái dallal tisztelegtek a tudós nagyapa, dédapa előtt. 

A település Művelődési házában kiállítást rendeztek Vajkai Aurél munkáiból, tanulmányaiból és fotóiból, rajzaiból melyek jól tükrözik, mennyire foglalkoztatta a paraszti élet minden mozzanata. A magyar néprajztudomány meghatározó egyéniségének nem csak kutatásaiból látható anyag a tárlaton, hanem személyes dolgait is elhozta Cserszegtomajra Vajkai Zsófia, aki örömmel beszélt az édesapjáról. Arról az emberről aki kutatásai mellett pihenni ment haza, de mindig jutott ideje a családra is.

A kiállítás anyaga június 8-ig látható a cserszegtomaji Művelődési Házban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó