+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megnyílt a Keszthelyi Család és KarrierPONT
2018. június 7. csütörtök 17:07 - Keszthely
Megnyílt a Keszthelyi Család és KarrierPONT
A Fő téren található iroda célja, hogy elsősorban a nőknél segítse a család és munka összeegyeztetőségét. Például részmunkaidős foglalkoztatáshoz, távmunkához, vagy otthoni munkához segítik a jelentkezőket, illetve ingyenes képzéseket kínálnak. A mai átadó rendezvényen elhangzott, hogy több százezer nő hiányzik ma a munkaerőpiacról, az ő foglalkoztatásunkban vállal szerepet a három évre elnyert 200 millió forintos pályázati támogatással létrejött iroda.

Kuti Laurának három gyermeke van. Erik a legidősebb, ő most első osztályos. Vele érkezett a két kistestvérért az óvodába. A keszthelyi anyuka bolti eladóként, részmunkaidőben dolgozik 8-12 óráig. Reggel az apuka hozza a gyerkőcöket, délután pedig anya viszi őket haza.

„Nagyon unalmas lenne otthon az élet. Egy kisgyerek, amikor már nincs otthon…egy anyuka otthon rendben, hogy elvégzi a háztartást, de utána mit kezd magával, úgyhogy fontos az, hogy karrier, hogy én is érezzem azt hogy fontos vagyok a társadalomba és, hogy ne unatkozzak” - mondta el az anyuka. 

A család és munka összeegyeztetőségében segít a Fő tér 4-es szám alatti működő a Keszthelyi Család és KarrierPONT. A város központjában található iroda megvalósítására az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyert 200 millió forintos támogatást a Keszthelyi Városfejlesztő Kft. és konzorciumi partnerei.

„Nagyon fontos és nagyon nagy öröm a város számára, hogy egy ilyen pályázat egyáltalán kiírásra került, amely pályázat központjában a társadalom legfontosabb magja, a családok vannak és a családokat is a hölgyeken, nőkön keresztül próbálja megszólítani, akik azt gondolom, hogy a családon belül is a legfontosabb szereplők. A város szempontjából fontos volt, hogy egy olyan helyen tudjuk ezt az irodát kialakítani, ami egy jól megközelíthető, központi helyen van” - nyilatkozta Nagy Bálint, alpolgármester. 

Az iroda munkatársainak célja az atipikus foglalkoztatás elősegítése a nőknél. Ez azt jelenti, hogy például részmunkaidős foglalkoztatáshoz, távmunkához, vagy otthoni munkához segítik a jelentkezőket. Jövő hét csütörtökön már baba-mama találkozót rendeznek, ahol a CSOK mellett a helyi bölcsődei ellátásról és foglalkoztatási lehetőségekről lesz szó. Szeptembertől pedig képzéseket szerveznek.

Dr. Gábor Hajnalka, szakmai vezető: „Fontosnak tartjuk az informatikai képzést, a munkaerő piaci reintegrációs képzést, a karriertervezést, az egyéni vállalkozóvá váláshoz kapcsolódó képzéseket, de lesznek képzések munkaadók és az ő dolgozóik részére. Fontos, hogy ezek a képzések általában heti képzések lesznek, napi négy-öt órában. Térítésmentesek a képzéseink.”  

A képzésekre érkező, vagy akár egy hivatali ügyben eljáró anyukáknak gyermekmegőrzővel is segítséget nyújtanak. Itt szakképzett kollégák foglalkoznak az apróságokkal. Az iroda megnyitóján a Fiatal Családosok Klubjának alapítója elmondta, hogy több százezer nő hiányzik ma a munkaerőpiacról. Király Nóra szerint a részmunkaidős és egyéb, atipikus foglalkoztatással jelentősen nőhet a munkavállaló anyák száma: „Hiszünk abban, hogy ha egy nő kettő-négy, akár hat órában vissza tud menni dolgozni a gyermekek nevelése mellett, az egy olyan boldogságérzetet ad számukra ami által be fognak vállalni akár egy következő, vagy második, harmadik, negyedik gyermeket is. Nem beszélve arról, hogy ha több százezer nő visszakerül a munkaerőpiacra, azáltal a gazdaság is sokkal jobban működik.”

A kormányzat célja az előző és a mostani ciklusban is a családok segítése és támogatása – hangsúlyozta Manninger Jenő. A térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy az irodával elinduló program jól kiegészíti a kormány céljait. 

A politikus kiemelte: „A kormányzat célja az előző ciklusokban is már az volt és most is, hogy a családokat minél jobban tudja támogatni az adópolitikával, kedvezményekkel és olyan jogszabályalkotással, ami segíti a nők munkába illeszkedését.”

A projekt három évig finanszírozza az iroda működését. A rendezvényen Nagy Bálint, alpolgármester hozzátette, hogy fontos feladata lesza jövőbeni önkormányzatnak, hogy ha szükséges, akár saját forrásból tovább működtesse a Család és KarrierPONT-ot. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó