+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Régész tábor a Balatoni Múzeumban
2018. július 6. péntek 10:08 - Keszthely
Régész tábor a Balatoni Múzeumban
Megkezdődtek a Balatoni Múzeum régészeti és természetismereti táborai. Ezen a héten az első turnusban húsz iskolás vesz részt a foglalkozásokon. Mivel Keszthely közelében több régészeti ásatás is folyik, így bőven nyílik lehetőség terepre menni. Fontos szempont a tábor során, hogy megismerjék a földből kikerült anyagok eredetét is. Ennek érdekében a múzeumban olyan foglalkozásokat is szerveznek számukra, amiknek ez a célja.

Nyolc- tizenhárom éves gyerekek ülik körbe az asztalt a Balatoni Múzeumban. Agyagból készítenek különféle használati tárgyakat. A foglalkozás célja az, hogy az őseink rendelkezésére álló anyagot megismerjék és érezzék azt, egykoron milyen lehetett ezzel dolgozni. A tábor során rengeteg élmény éri őket.

"Az tetszik, hogy el lehet menni a denevéres kiállításhoz, meg hogy fel lehet oda az állandó kiállításhoz is menni. Ott néha szoktunk ilyen foglalkozásokat csinálni. Például volt, amikor fegyvereket néztük és meg lehetett őket fogni." - mondta el Tóth Zsombor Tamás, táborozó.

Húsz gyerek számára tartják ezen a héten az első régészeti tábort. Ezeken a foglalkozásokon egy kissé belelátnak a régészek, a múzeumi dolgozók háttérben zajló munkájába és megértik, hogy ezeknek az értékeknek a védelme miért is fontos.

"Foglalkozunk régészettel, meg a természetes anyagokkal, a természet mindenféle dolgaival és voltunk kint ásatáson és sok minden leletet néztünk meg, meg mi is áshattunk egy picit." - mondta el Bóka Imola, táborozó.

A tábort Németh Péter múzeumpedagógus vezeti. A gyerekekre folyamatosan figyel, egyenként segít nekik a feladat végrehajtásában. Úgy látja: a gyerekek a legszívesebben a régészeti munkában vesznek részt, de az egyéb programok is tetszenek nekik.

"Az a tapasztalat az elmúlt évek múzeumpedagógiai terén, hogy a közintézményekben ritkán használnak agyagot és sok gyerek itt találkozik először evvel az anyaggal. Ez egy nagy élmény és fontos, hogy ezt megismerjék. A lányok a gyöngytechnikákat szeretik nagyon, illetve a fegyvereket is nagyon kedvelik, amikor kézbe foghatnak igazi tárgyakat." - nyilatkozta Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

Agyagból készült tárgyakat, edényeket készítenek a gyerekek. Teljesen kézi technikával, kevés segédeszköz felhasználásával végzik a munkát. A tábor végén ezeket hazavihetik; vagy ha itt hagyják őket, felkerülnek a polcokra, a többi közé. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó