+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Balaton élővilága
2018. július 11. szerda 15:59 - Tihany
A Balaton élővilága
Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének nyílt napján számos érdekességgel találkozhatott a nagyközönség. Az érdekességek mellett olyan információkat is megtudhattak az érdeklődők a 600 négyzet km-s tóról annak élővilágáról. Többek között azt is ,hogy a benne élő halfajok pontos száma sem ismert, vagy azt,hogy mitől pusztulhatnak a halak.

A kutatók szerint 40-50 idegen és őshonos  halfaj található meg az európai tavak előkelő sorában számon tartott Balatonban –tájékoztatta az érdeklődőket Dr. Czeglédi István. A tudományos segédmunkatárs azt is elmondta, ha  a  Balatonnak a befolyóit és vízgyűjtőit tekintjük  a számuk lényegesen többre tehető, színük változó még akkor is ha egy fajról beszélünk. Mert a halaknak a színe általában erősen függ attól, hogy  milyen pigmenteket halmoznak fel és nagyon befolyásolja a víz a színe is. Sötétebb vizekben maguk a halak is sötétebbek, ez a rejtőzködésüket is nagyban segíti.  A Balaton vizének kutatására szakosodott intézet bemutatóhelyein több kérdés is felmerült. Többek között a 90-es évek nagy problémája a többször előforduló halpusztulás, annak okai is, ami midig a vízminőségére vezethető vissza. A víz minősége nem ad okot aggodalomra.

"Gyakran késő tavasszal láthatunk a Balatonban elsősorban dévérkeszeg dögöket, ez azért szokott megtörténni mert ívás után ezek a halak eléggé legyengülnek és a felmelegedő vízben gyakran elpusztulnak, de ez nem számottevő.- mondta DR. CZEGLÉDI ISTVÁN, tudományos segédmunkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója.

A világ egyik legalaposabban kutatott sekély tavában a halpopulációra  az élőhely módosulások, az egészséges vízműködés  és az emberi beavatkozás van hatással. Így természetes, hogy egyes fajok a tó különböző részein nagyszámban jelennek meg. 

Akik elmentek Tihanyba a kutatóközpont nyílt napjára, azt is megtudhatták, hogy az őshonos kecskerákok mellett egy évtizede az Észak-Amerikai cifrarák is megjelent a Balatonban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó