+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Minden eddiginél több hajó az 50. Kékszalagon
2018. július 26. csütörtök 16:58 - Keszthely
Minden eddiginél több hajó az 50. Kékszalagon
Elrajtolt az 50. Kékszalag Erste Nagydíj mezőnye ma reggel Balatonfüredről. A szervezők tájékoztatása szerint minden eddiginél több, 682 hajó nevezett a versenyre, mely során a vitorlások Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével több mint 150 kilométert megtéve érkeznek vissza Balatonfüredre.

Reggel 9 órakor rajtoltak el a hajók a jubileumi versenyen. A Kékszalag a Balaton és a vitorlázás legnagyobb ünnepe. Egy balatoni vitorlázó számára a Kékszalag több szempontból is kihívás. A legtöbb indulót a második nap is a vízen, versenyben találja, ami komoly fizikai és pszichológiai megterhelés. Az éjszakai vitorlázás különleges képességeket igényel, amelyekre más versenyeken nincs szükség.A Kékszalag az a verseny, ahol egy pályán vitorlázhat a profi, a világbajnok az első versenyén induló kezdővel. Az elmúlt négy évben a Kékszalagon, amikor az első helyezett elérte a keszthelyi pályajelet, volt olyan induló, aki ezalatt a füredi rajtvonaltól  még nem érte el az első, a kenesei pályajelet. Vagyis hat-hét óra alatt közel 80 kilométeres távolságba került egymástól az első és az utolsó.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, melyet 1934-ben rendeztek meg először. A táv teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre, a Kékszalagot tavaly Litkey Farkas a Festipayjel 10:05:17-es idővel nyerte.   

A versenyrekordot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7:13:57 óra alatt ért célba.

Közel harmincféle hajóosztályban hirdetnek eredményt, vagyis a Kékszalagon rengeteg aranyérem talál gazdára. Az abszolút győzelemre mindössze néhány hajónak, a legmodernebbeknek van esélye: ilyen például a Litkey kormányzta Prevital, a Fifty-Fifty, a 2015-ös győztes svájci hajó, a Safram, vagy a keszthelyi HUN3Bogi.

forrás: Magyar Vitorlás Szövetség, MTI

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus