+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Matuzsálemi masinák indultak el
2018. július 30. hétfő 15:13 - Keszthely
Matuzsálemi masinák indultak el
100 évesnél is idősebb mezőgazdasági masinákat csodálhatott meg a közönség működés közben a Majorbéli Géptalálkozón. 13. alkalommal rendezték meg a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely legnagyobb programját. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléjának a tárgyi értékmentés mellett kiemelt célja a szellemi örökség átadása is.

Szaktudás, hosszas előkészület és komoly fizikai munka is szükséges az első magyar gyártású traktor beindításához. A Hofferek ősének titulált erőgép nyersolajjal működik. Ez a legértékesebb darab a Georgikon gyűjteményében. A Magyarországon ma fellelhető – működőképes – Hofferek közül ez a legidősebb, 1924-ben gyártották. 

Más különleges masinákat is elindítottak. Közép-Európában csak itt látható az angliai Fowler gyárban készített kétgépes gőzeke, 1910-ben gyártották őket. A szén lapátolása, vagy a gépek kezelése férfi embert kíván – gondolhatnánk. Ám a géptalálkozón a szebbik nem sem félt bekoszolni a kezét.

Kiss Noémi„Mivel apukám kezeli a gőzgépet, ezért engem is érdekelt ez az egész és mivel egyedül csinálja az egészet, így gondoltam besegítek neki egy kicsit.” 

1897-es a legkorábbi gőzgép, aminek a miniatűr mását elkészítette Bagyó Árpád. A keszthelyi szerszámkészítő és üzemmérnök nagy megszállottja a gépeknek. Azt mondja, hogy az izgalom az az érzés, ami vezérli ezeknek a gyártásánál: "Az az igazi érzés ebben, amikor elindul, addig az embert annyira piszkálja a dolog, hogy miért nem indul. Tulajdonképpen nagyon sokszor melléje is mentem, mert ezeket úgy hívják, hogy oszcilloszkóp rendszerrel működő berendezés. Itt a vezérléssel egy tizedet a csatornával elmegyek, nem indul el.” 

Az idei géptalálkozóra egy újdonsággal is készültek a szervezők. Több állomásos feladatra vállalkozhattak az érdeklődők. E során kipróbálhatták a kézi cséplés, vagy a gabonaőrlést, de volt termény és magfelismerés is. Fiatalok és idősek is nagy számban jöttek el a rendezvényre. 

„Eljöttünk, mert a papám szereti a traktorokat, meg, hogy megnézzük, hogy milyen volt régen” - mondta Kollár Erik. 

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a kiemelt emlékhelyek között számon tartott műemlék. A mezőgazdaság valamennyi ágazatába betekintést nyerhetnek itt a látogatók. Kiemelt cél a tárgyi értékmentés és a szellemi örökség átadása is. 

Szabóné Lázár Ibolya, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője: „Mi, mint mezőgazdasági múzeum, nem csak az agrárhagyományokat, hanem mint a keszthelyi Georgikon Majormúzeum, a georgikoni hagyományokat is szeretnénk fenntartani, ezt átadni az embereknek és mindig egy kicsit belecsempészni talán a gondolatukba, hogy nem csak a jelen a fontos, nem csak a jövőnket építjük, hanem úgy teljes az egész, hogy ha a múlttal is tudunk foglalkozni.”  

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely szezonálisan várja a látogatókat. Húsvétkor nyitotta meg kapuit és Márton napkor, november közepéig zárja be kiállításait. A géptalálkozó mellett kiemelt program a Múzeumok éjszakája, de a nyáron még számos rendezvénnyel várják a vendégeket. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Számos rangos sikert értek el a mindössze négy éve működő Emotion Táncstúdió versenyzői.
 
Az intézmény a kamara kezdeményezéséhez csatlakozik és segíti a pályaválasztás előtt álló diákokat!
 
15 zsákfalut kell végig járniuk két nap alatt. Zala megyén kívül Tolnába is el kell jutniuk.
 
Szakmai napot rendeztek a A digitális környezet a köznevelésben elnevezésű pilot projekt résztvevőinek.
 
Az ország egyes részein kevés lesz a gyümölcstermés.
 
A jelenlegi időjárás nem kedvez a szőlőnek. A növény fejlődése miatt jóval több napsütésre volna szükség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó