+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hat évszázad a huszárság tárgyi emlékeiből
2014. május 19. hétfő 15:32 - Keszthely
Hat évszázad a huszárság tárgyi emlékeiből
Szablyákat, pallosokat, páncélokat, pajzsokat és különféle dokumentumokat sorakoztat fel a ’ Fegyvert s vitézt éneklek’ címet viselő kiállítás a Helikon Kastélymúzeumban. A Fekete György és Máday Norbert magángyűjteményéből rendezett tárlat hat évszázad tárgyi emlékeit sorakoztatja fel a török időktől egészen a II. világháborúig. Az utóbbi két évtizedben nem volt ilyen átfogó huszárkiállítás Magyarországon. A tárlatot Kovács S. Tibor a Magyar Nemzeti Múzeum Hadtörténeti részlegének vezetője rendezte.

 "Ez egy négy élű hegyestőr, amellyel a láncpáncélt is keresztül lehetett szúrni" - mutatja Fekete György az egyik tárlóban található méretes pengét. A magángyűjtő több évtizede keresi és kutatja a különféle fegyvereket, melyeket Máday Norbert gyűjtőtársával tárt most a közönség elé. A huszárság történetéből közel 300 tárgyat sorakoztat fel a páncélingtől kezdve, a szablyákon át egészen a lőfegyverekig a Helikon Kastélymúzeumban rendezett kiállítás.

A magángyűjtő Fekete György hobbiként kezdte el felkutatni és vásárolni a különféle fegyvereket. A több évszázadot felölelő kiállítás ötletét az adta, hogy egy kicsit még napjainkban is méltatlanul kezelik a magyar huszárság történetét.

A huszárság korai története a XV. század elejével indult a déli határokat egyre gyakrabban veszélyeztető török betörések miatt. A XVII. század végétől a vakmerő, bátor és gyors könnyűlovas harcmodor egész Európában elterjedt. Az 1848/49-ées szabadságharc huszárja él leginkább a köztudatban díszes öltözetével és félelmet nem ismerő harcmodorával.
Az 1953-ig fennálló huszárság a világháború idején, a modernebb hadviselésben is sok dicsőséget szerzett.

A ’Fegyvert, s vitézt éneklek’ címet viselő tárlaton Festetics György felidézte, hogy felmenői közt több huszár is volt és nagy öröm számára itt lenni, valamint bízik a huszárság tradíciójának további életében.

A kiállítás anyagát szolgáltató másik magángyűjtő, Máday Norbert kihangsúlyozta az értékmentés fontosságát, hogy a nemzet talpra állásához a kultúrába kell kapaszkodni.

A huszárkiállításhoz kapcsolódóan hagyományőrző egyesületek vonultak fel a kastély udvarában, valamint szablyavívók bemutatóját tekinthették meg a látogatók.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus