+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több ezren voltak a Múzeumok éjszakáján
2014. június 26. csütörtök 09:54 - Keszthely
Több ezren voltak a Múzeumok éjszakáján
Több mint 16 helyszínen várták a látogatókat Keszthelyen, a Múzeumok éjszakáján. Kiállítások nyíltak, több helyszínen előadásokat tartottak, de volt Szent Iván – éji tűzgyújtás és éjszakai tárlatvezetés is. Minden korosztály, gyerekek és szüleik egyaránt megtalálhatták a megfelelő kikapcsolódást nyújtó programot.

Ezen a különleges estén olyan dolgok részesei lehettek a látogatók, amiket nyitvatartási időben nem élhetnek át. Hosszú sorokban, türelmesen kellett várni a karszalagokra, amikkel 16 különböző helyre nyerhetett bebocsátást a kultúrára éhes látogató.
A Boombatucada ütősegyüttes dobosait nem sokkal este 7 óra előtt engedték be a Helikon Kastélymúzeum parkjába. A kapu mögött Pálinkás Róbert és a kastély dolgozói korhű ruhába öltözve várták a látogatókat. A kaputól a kastélybejáratig álltak a vendégek, várva, hogy bejuthassanak a tárlatvezetésre. Fél óránként indultak csoportok a Festeticsek titokzatos ódón szobáiba.
A Múzeumok éjszakáján 16 kiállítóhelyre juthattak be azok, akik kíváncsiak voltak az intézmények esti arcára. Ilyenkor minden kicsit máshogy működik, mint a megszokott nyitvatartási időben.
A Balaton Színházban India köré szervezték az esti programokat. Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képei olyan szemszögből mutatják meg India távoli és titokzatos világát, ahogy csak az láthatja, aki élt is ott.
A megnyitó közben, a gyerekek sem unatkoztak, indiai jelképeket, mandalát színezhettek.
A Rádió – és Televízió Múzeum a rácsodálkozások helye. Itt sokak felidézhetik a 60-as, 70-es éveket.
A Balatoni Múzeumban is egy időutazásban vehettek részt a látogatók.Itt megelevenedtek a ’70-es évek. Egy kiállítás sorakoztatta fel ennek az évtizednek a kultikus tárgyait. Többek között egy berendezett nappali mutatta be , hogyan is éltek a 70-es években Magyarországon.
Amíg a szülők nosztalgiáztak, a gyerekek kipróbálhatták a régészkedést, de nagyon népszerű volt a „Válj hippivé!” foglalkozás is, ahol kifestethették arcukat a gyerkőcök. A múzeum előtti téren egy 1967-es Cadillac és néhány pedálos Moszkvics kapta a főszerepet. Az, aki a ’70-es években volt gyerek, biztosan ült ilyen kis autó volánja mögött.
Este a múzeum nagytermében Földes László, Hobo várta a komolyabb műfaj kedvelőit.
A Georgikon Majortörténeti kiállítóhely a többi múzeumhoz hasonlóan sok izgalmat tartogatott a gyerekeknek. Felülhettek régi traktorokra, de utazhattak kordéban húzva is. Az éhes látogatókat házi levendulaszörp és kemencés langalló várta.
Nem sokkal sötétedés után a Majormúzeum udvarán nagy lánggal égett a Szent Iván – éji máglya. Szent Iván éj a nyári napforduló misztikumával, mágiákkal és apró csodákkal fűszerezett éjszaka. A régiek ilyenkor tartották a fény, az élet és a szerelem ünnepét szertartásos táncokkal és különféle varázslatokkal.
Az éj leple alatt minden kicsit más, mint a nap fényél. Most újabb egy évet kell várni arra, hogy ismét kinyissák kapuikat a múzeumok éjszaka.

Keszthelyi Televízió – Szabó Csilla
 

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó