+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Adventi kiállítás a Balatoni Múzeumban
2014. december 3. szerda 20:23 - Keszthely
Adventi kiállítás a Balatoni Múzeumban
„Szép jelen, szép csillag…, karácsonyi ünnepkör a Balaton környékén” – ezzel a címmel nyílt meg advent első vasárnapján a Balatoni Múzeum időszaki kiállítása. A tárlat egy több mint 100 éve tartó kutatómunka eredményeiről, a múzeum néprajzi raktárának rejtett kincseiről lebbenti fel a fátylat, ezzel mintegy megidézve a régmúlt idők karácsonyának hangulatát.

A Csány-Szendrey ÁMK Dalos Kedvűek Klubjának csengettyűsei hangolták rá a szép számmal megjelent közönséget a Balatoni Múzeum adventi kiállítására, melyben különleges, manapság szinte alig ismert vagy a teljes feledésbe vesző hagyományok, népszokások sejlenek fel.

„A népszokásokról, a betlehemezésről csak nagyszüleimtől hallgathattam történeteket, mert valahogy ez a szokás a faluból kihalt.” – kezdte személyes gyerekkori élményeivel köszöntőjét a házigazda intézmény igazgatója, Havasi Bálint, rámutatva arra, hogy sokszor már csak a néprajzi kutatásoknak és raktáraknak köszönhető ezen értékek átmentése és bemutatása az utókor számára.

A tárlatot a keszthelyi Karmelita Bazilika plébánosa, Paweł atya ajánlotta a közönség figyelmébe. Párhuzamot vont a kiállított templom makettek kapcsán a lengyel és magyar ünnepi szokások között. Ugyanis Dél-Lengyelországban, leginkább Krakkó környékén kis Mária-templomokat építenek az emberek. Ezt feldíszítik, ünnepi ruhába öltöztetik, bennük kis betlehemet rendeznek be, és ezzel járják a várost.

Mint Gyanó Szilvia néprajzkutatótól megtudtuk: a kiállítás emblematikus tárgyai az úgynevezett bábtáncoltató betlehemek. Ezeket csak az ország három területén készítették: Keszthely és Esztergom környékén, valamint a Felső-Tiszavidékén. Egy 1880-as évekből származó darab például Balatonszentgyörgyről került a gyűjteménybe. Ezek mellett a három király-járás csillaga, az aprószenteki korbácsolás eszközeinek eredeti darabjai és korabeli fotók is segítenek megidézni az advent és a közelgő karácsonyi ünnep hangulatát.

A kiállítás jövő év január végéig várja a látogatókat.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus