A felsőmándpusztai haltelep 2013 májusában kezdte el nevelni ezeket a tokhalakat. Az akkor 5-10 centiméteres lénai, vagy szibériai tokhalak ma már 2,5-3 kilogrammot nyomnak. Ma negyvenkét, egyenként huszonöt köbméteres medencében hatvanöt tonna hal úszkál. A nevelde sikeres működésének a kulcsa a jó minőségű víz, melyet saját kútjaikból nyer az üzem.
„Itt körülbelül 2600 köbméter víz kering a rendszerbe. Ez 45 perc alatt megfordul, tehát naponta 26-27-szer kicserélődik a víz a halak alatt, vagy a halak környezetében." - mondja Kotrik László ügyvezető helyettes.
A mai fogyasztói igények közt az egyik legfontosabb a szálkamentesség, ezért választották a neveldébe ezt a halfajt, melynek rokonai a kecsege és a viza a Kárpát-medencében is honosak. A tokhalból húsából mintegy 15-20 terméket állítanak elő.
Az üzem melletti mintaboltban lehetőség van a késztermékek vásárlására, de akár elkábítva, feldolgozatlan formában is meg lehet vásárolni a különleges halat Felsőmándpusztán. A társaság főleg exportra termel.
A tulajdonosok tervei közt szerepel egy 1000 tonna kész haltermék előállítására alkalmas 20-25 embert foglalkoztató üzem beindítása, melyben a vágástól kezdve egészen a csomagolásig minden munkafolyamatot helyben tudnak majd elvégezni.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV