+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fejlesztik a haltelepet
2014. december 30. kedd 11:52 - Felsőmándpuszta
Fejlesztik a haltelepet
Füstölt halfilét, halkolbászt és más prémium termékeket állítanak el tokhalból Felsőmándpusztán. A Zalacsány közelében működő üzem ötlete 2011-ben merült fel az orosz tulajdonosokban, rá két évre pedig már meg is kezdte működését a halnevelde és a feldolgozó. Az ősi, már a dinoszauruszok korában élő tokhalfélék neveléséhez nagy szakértelem és jó környezeti tényezők szükségesek.

A felsőmándpusztai haltelep 2013 májusában kezdte el nevelni ezeket a tokhalakat. Az akkor 5-10 centiméteres lénai, vagy szibériai tokhalak ma már 2,5-3 kilogrammot nyomnak. Ma negyvenkét, egyenként huszonöt köbméteres medencében hatvanöt tonna hal úszkál. A nevelde sikeres működésének a kulcsa a jó minőségű víz, melyet saját kútjaikból nyer az üzem.

„Itt körülbelül 2600 köbméter víz kering a rendszerbe. Ez 45 perc alatt megfordul, tehát naponta 26-27-szer kicserélődik a víz a halak alatt, vagy a halak környezetében." - mondja Kotrik László ügyvezető helyettes.

A mai fogyasztói igények közt az egyik legfontosabb a szálkamentesség, ezért választották a neveldébe ezt a halfajt, melynek rokonai a kecsege és a viza a Kárpát-medencében is honosak. A tokhalból húsából mintegy 15-20 terméket állítanak elő.
Az üzem melletti mintaboltban lehetőség van a késztermékek vásárlására, de akár elkábítva, feldolgozatlan formában is meg lehet vásárolni a különleges halat Felsőmándpusztán. A társaság főleg exportra termel.

A tulajdonosok tervei közt szerepel egy 1000 tonna kész haltermék előállítására alkalmas 20-25 embert foglalkoztató üzem beindítása, melyben a vágástól kezdve egészen a csomagolásig minden munkafolyamatot helyben tudnak majd elvégezni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus