+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Október 15-től tilos az utcán élni
2018. október 5. péntek 16:39 - Keszthely
Október 15-től tilos az utcán élni
Október 15-től tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni. A szabálysértőkkel szemben a rendőrség fog intézkedni. Az érintettek választhatják a hajléktalanszállót, ha ezt visszautasítják, akár el is zárhatják őket. A Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány nyilvántartása szerint Keszthelyen 15 hajléktalan ember él.

Az Országgyűlés június 20-án fogadta el az Alaptörvény hetedik módosítását. Ennek értelmében október 15-től tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni. Aki így cselekszik, szabálysértést követ el. A keszthelyi szabálysértőknek a zalaegerszegi, vagy a nagykanizsai hajléktalanszállót ajánlhatják fel. Ha nem fogadják el, háromszori rendőri figyelmeztetést követően közérdekű munkával szankcionálhatók. A büntetés elzárásra változtatható át. Csepán Béla rendszeresen jár a nappali melegedőbe. Azt mondja, körülbelül 10 éve hajléktalan.

„Tilos az utcán élni? Valahol a hajléktalanoknak meg kell élni. Ez a dolog, hogy azt mondják, menjek Kanizsára, menjek Egerszegre. Én nem vagyok keszthelyi, de akkor is itt akarok élni, mert itt vagyok már 25 éve, de itt akarok élni” - nyilatkozta a férfi. 

Az általunk megkérdezettek egybehangzóan azt mondták, hogy nem akarnak a zalaegerszegi, vagy a nagykanizsai hajléktalanszállóra menni. Inkább meghúzzák magukat valahol Keszthelyen. Többségük, így ez az arcát nem vállaló férfi is megoldja a szállását: „Nekem biztos helyem van. Én Egerszegre, Kanizsára biztos, hogy nem megyek. Inkább megfogom és elvágom a torkomat. Miért nem akar oda menni? – Mert nem! Mert hallottam jó pár hírt a többiektől. Én oda biztos, hogy nem fogok menni.”

A Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány munkatársai szerint Keszthelyen 15 -általuk nyilvántartott - hajléktalan él. A nappali melegedő vezetője azt mondja, hogy hétköznaponként meleg ételt, pihenési és tisztálkodási lehetőséget nyújtanak a rászorulóknak. A Bakacs utcai intézmény  nappali alapellátást nyújt, amit nem befolyásol az októbert 15-től életbe lépő szabályozás – mondja Komoróczi Lajos„Ez a rendelet nem ránk ró feladatokat, hanem a rendvédelmi szervekre. Ezzel kapcsolatban egyeztettünk is Keszthely Város rendőrkapitányával, illetve kollégáival, hogy amikor ez életbe lép, az ő feladataikat mi hogyan tudjuk segíteni.” 

Kerestük a rendőrséget is. Kérdéseinkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata válaszolt. Írásuk szerint az október 15-én hatályba lépő új szabálysértési tényállás alapjaiban változtatja meg az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértés elkövetőjével szemben lefolytatandó eljárást, így a rendőrség eddigi gyakorlatát is. A rendőrség arra számít, hogy egyértelműen nőni fog a hajléktalan emberekkel szembeni intézkedések száma.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó