+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új bútorok a kastélyban
2015. július 1. szerda 18:24 - Keszthely
Új bútorok a kastélyban
Új bútorokkal gyarapodott a Helikon Kastélymúzeum. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával árverésen vásároltak egy 11 darabból álló szalongarnitúrát. A kastély e mellett folyamatosan kap vissza Festetics bútorokat és műtárgyakat, melyek a történelem viharában más kiállítóhelyekre kerültek.

  A három személyes kanapé, fotelek, és karosszékek goblein kárpitozásán pásztorjelenetek és La Fontaine mesékből vett állatjelenetek láthatóak. A kastély egy lyoni árverésen vásárolta meg a Festeticsek stílusához illő bútoregyüttest.

Pálinkás Róbert igazgató elmondta, hogy nem bevett gyakorlat a hazai múzeumok történetében az ilyen vásárlás. A bútorok ára, az árverező ház jutaléka és a szállítás költségei összesen 8,5 millió forintot tettek ki, ezt pályázati forrásból, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudták biztosítani.

A kormánynak fontos célja az épített örökség védelme, ennek fontos részét képezik a kastélyok. Az erre létrehozott Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 30 hazai kastély újul meg mintegy 40 milliárd forintból. Erről Puskás Imre helyettes államtitkár beszélt az új bútorokat bemutató sajtótájékoztatón. A program részeként a turizmus érdekében tartalommal is meg kell tölteni a kiállítóhelyeket.

A sajtótájékoztatón Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kastély jó példája az értékek megőrzésének és gyarapításának. A miniszteri biztos szerint ez a kulturális turizmus miatt fontos.

Egy másik, frissen restaurált komód az Iparművészeti Múzeumból került vissza két másik társával most a kastélyba. A Miniszterelnökség közbenjárásával mintegy 20 egykor a Festeticsek tulajdonában álló műtárgyat kaphatja meg a kastélymúzeum.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Zala és vas megye közösen szervezte meg az ORFK balesetmegelőzési versenyének döntőjét.
 
Mintegy 60 lakó részvételével tartottak lakossági fórumot Keszthely 2. sz. választókerületében.
 
Idén is megrendezték a Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyt.
 
A Zala Megyei Idősügyi Tanács Keszthelyen számolt be a pályázatról.
 
A fürdővárosban új gasztronómiai kategóriát alkottak.
 
Mintegy 150 fiatal 13 szekcióban kóstolhat bele a kultúra és a művészet különböző ágaiba kapolcson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó