+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Így temették el 74 éve Festetics Györgyöt
2015. augusztus 4. kedd 16:13 - Keszthely
Így temették el 74 éve Festetics Györgyöt
Ma van Festetics III. György halálának évfordulója. Herceg Festetics György és családja nagyon közel állt a környék lakosságához. Az 59 évesen elhunyt diplomata nevéhez fűződik a Helikon strand létesítése, de a lótenyésztésben is kiváló eredményeket ért el. Nyughelye a Festetics Mauzóleum, mely hamarosan régi pompájában magasodhat a Szent-Miklós temetőben.

 "Ünnepi gyászpompával temették el Keszthelyen Festetics György herceg titkos tanácsos, felsőházi tagot. A temetésen részt vett a kormányzói pár, valamint József és József Ferenc királyi hercegek." - így tudósított 1941 augusztusában a korabeli filmhíradó Festetics III. György temetéséről. Mint ahogy a beszámolóban hallható és látható: a legfelsőbb politikai, közéleti és arisztokrata személyei is jelen voltak. De rengeteg keszthelyi és a környékbeli polgár is elkísérte utolsó útjára a herceget.
A videóban látható a Fő téri templom, a rendház, a HEMO és számos ma is álló épület.

"Itt a Horthy házaspár, csendőrök, illetve ötven vadász kísérte a menetet." - kommentálja a filmhíradót Tar Ferenc. A Festeticsekkel mélyrehatóan foglalkozó történész azt mondja, nagyon nagy esemény volt a temetés. Budapestről különvonat érkezett erre az alkalomra.
A herceg, özvegye, Haugwitz Mária grófnő és az akkor még csak kilenc hónapos gyermekük, IV. György nagyon közel állt a keszthelyiekhez.
III. György 59 éves korában, szívbetegségben hunyt el 1941. augusztus 4-én.

"Az előző napon - érdekes módon akkor vasárnap volt - a család akkor még a Helikon strandon járt és semmi nyoma nem volt annak, hogy beteg lenne a herceg. Amikor lefeküdt, akkor még olvasott az egykori szobalányok elmondása szerint és másnap már halva találták." - meséli a herceg utolsó napját Tar Ferenc.

 

A Mauzóleumba helyezték örök nyugalomra III. Györgyöt, édesapja Tasziló és édesanyja Mary Hamilton mellé.
Jelenleg felújítás alatt áll a Mauzóleum. Európa első vasbeton-szerkezetű épülete 1925-ben épült. Az elmúlt kilencven évben az épület állapota súlyosan leromlott. A keszthelyi önkormányzat több kísérletet tett a felújításra. A magas költségek miatt ez idáig sikertelenül.
Mára az épület átkerült a Helikon Kastélymúzeum kezelésébe és minisztériumi támogatással júliusban elindult a felújítás.
A kastélymúzeum igazgatója Pálinkás Róbert úgy véli, hogy főleg a család, de az itteni lokálpatrióták miatt is fontos ez a munka. Pálinkás szerint a felújított Mauzóleum turisztikai szempontból is jelentős. Az ide látogatók természetesen csak kívülről láthatják az építményt. A sírkamra továbbra is zárva lesz.

A kép jobb szélén az 1941-ben elhunyt Festetics III. György, tőle balra felesége Haugwitz Mária  és személyzetük, a babakocsi mélyén valahol Festetics IV. György

A munkálatokat a távolból figyelemmel kíséri Festetics IV. György. Az idősebb helyiek által csak ’kishercegnek’ hívott Festeticsnek minden keszthelyi látogatása során első útja szülei és nagyszülei sírjához vezet. Televíziónknak adott nyilatkozatában herceg Festetics György elmondta, hogy örül, hogy végre megoldódott a Mauzóleum felújítása. Számára ez fontos, mivel szülei és nagyszülei nyugszanak itt.

A tervek szerint a munkálatok augusztusban befejeződnek. Az átadásra október első napjaiban kerül majd sor, melyen részt vesz a teljes hercegi család.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

A fényképek a Festetics család fényképalbumaiból és a Helikon Kastély Történeti Fényképtárából származnak 

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus